Sport-subsidie-stop

Dikke kans dat u dit leest met 't sportschoolzweet nog op 't voorhoofd. De eerste week van 't jaar staat immers traditiegetrouw bol van de goede voornemens en afvallen is een populaire. Sporten is ook gezond, daarom heeft de gemeenteraad van Beuningen nog net voordat ze aan de kerstkalkoen gingen de nieuwe nota "Samen in beweging" aangenomen.

Een uiterst hip boekwerkje, zeker voor een ambtenaar, dat nogal wat gevolgen heeft voor de sportverenigingen met veel jeugdleden. Ze krijgen, na een overgangsjaar, vanaf 2019 namelijk nog precies nul euro voor die jonge aanwas.

Ja, dat voelt inderdaad als een ordinaire bezuinigingsmaatregel. Maar nee, er is heus nog steeds evenveel subsidie beschikbaar voor sport. De po(e)t wordt hooguit eerlijker verdeeld, doordat verenigingen met amper tot geen jeugdleden dankzij een goed voorstel ook in aanmerking kunnen komen voor centjes.

En dat klinkt als geweldig nieuws voor kleine verenigingen met ook senioren of mindervaliden. Ware 't niet dat de weinige vrijwilligers van zo'n club hun kostbare tijd beter kunnen besteden dan achter een bureau om projectplannen te schrijven, in de hoop dat de gemeente de andere helft bijlegt. Want ja, het mag op papier dan wel subsidie wezen, Beuningen eist dat de vereniging de eerste 50 procent van de kosten uit eigen zak betaalt.

De gemeenteraad sprak er bijna schande van dat vooral grote clubs nu nog het geld van de jeugdsubsidie gebruiken om hun exploitatie dekkend te krijgen. Dat geld is namelijk voor de jeugd bedoeld. Hoezo? Profiteert een jeugdlid er dan niet van als een vereniging kostendekkend kan functioneren? Waarom is er ooit jeugdledensubsidie gegeven?

Met uitzondering van de PvdA en Wiel Bijmans van BN&M stemde de hele gemeenteraad in met de nota die de sportvereniging van uw zoon of dochter straks met een financieel gat opzadelt. Moet ik nog uitleggen wie dat gaat betalen?

Dhr. E. van Wijk