Wilma Schutte, mantelzorgondersteuner in zorgcentrum St. Elisabeth, met een cliënt.
Wilma Schutte, mantelzorgondersteuner in zorgcentrum St. Elisabeth, met een cliënt. Foto: Studio Braaf

Mantelzorgondersteuning, er is meer mogelijk dan men denkt

WEST MAAS EN WAAL - Gemeente West Maas en Waal startte in mei 2015 een pilot met mantelzorgsteunpunten. Sindsdien kan men op vijf locaties binnen de gemeente terecht met vragen over mantelzorg en het aanvragen van ondersteuning. Buiten dat worden er regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten gehouden. In januari staan themabijeenkomsten over dementie op het programma.

Mantelzorger ben je wanneer je meer dan acht uur per week en/of langer dan drie maanden voor een partner, kind, familielid of vriend zorgt. De lokale mantelzorgsteunpunten ondersteunen inwoners hierbij. 'Het doel van deze steunpunten is in kaart te brengen waar mantelzorgers behoefte aan hebben én hen te ondersteunen in hun, vaak zorgintensieve, taak', aldus Ineke Salet, coördinator mantelzorg West Maas en Waal. 'Veel mensen blijken niet op de hoogte van de mogelijkheden die er op dit gebied zijn. Behalve informatie, voorlichting, advies en begeleiding, kan ook emotionele steun, praktische hulp en vervangende hulp geboden worden.'

Vouchers
Bij het steunpunt gaat men uit van de gedachte dat wie goed voor zichzelf zorgt, de zorg voor een ander langer volhoudt. Door in gesprek te gaan met elkaar, de dialoog, ontstaat er een oplossing die het beste bij de mantelzorger past. Om mantelzorgers in West Maas en Waal te bedanken voor hun inzet maken zij ook in 2017 aanspraak op een voucher van 50 euro. Deze vouchers kunnen opgehaald worden bij de vijf mantelzorgsteunpunten in Appeltern, Beneden-Leeuwen, Dreumel, Maasbommel en Wamel.

Voorlichtingsbijeenkomsten
In januari staan er twee voorlichtingsbijeenkomsten voor mantelzorgers op het programma, met als thema 'Omgaan met dementie'. De bijeenkomsten sluiten aan bij de behoefte van mantelzorgers die de zorg leveren aan thuiswonende dementerenden. Het beleid van de overheid is er op gericht om dementerenden zolang mogelijk thuis te laten wonen en, zo mogelijk, gebruik te laten maken van voorzieningen als dagverzorging en dagbehandeling. De zorgzwaarte voor familie en/of mantelzorgers is dermate hoog dat zij daarbij ondersteuning nodig hebben, zeker als men niet goed weet hoe om te gaan met deze ziekte.

De praktijk leert dat familie en mantelzorgers veel steun hebben aan de bijeenkomsten, die zowel informatief als educatief van karakter zijn. Uiteraard is er mogelijkheid tot contact met lotgenoten. De eerste voorlichtingsbijeenkomst is op donderdag 12 januari in zorgcentrum St. Barbara in Dreumel. Aanvang 14.30 uur, inloop vanaf 14.00 uur. Op dinsdag 31 januari is er een voorlichtingsbijeenkomst op de dagbehandeling van St. Elisabeth. Deze bijeenkomst begint om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur.

Mantelzorgsteunpunten
Belangstellenden kunnen met vragen ook terecht bij de vijf mantelzorgsteunpunten in Maas en Waal; De Doederij in Appeltern (tel. 0487-76 10 46), St. Barbara in Dreumel (tel. 0487-57 14 39), Zorgboerderij De Maashof in Maasbommel (tel. 06-12 39 81 39), Huize Henricus in Wamel (tel. 0487-50 13 41) en de dagbehandeling van St. Elisabeth in Beneden-Leeuwen (tel. 0487-59 96 66). Zie voor meer informatie en de openingstijden van de steunpunten: www.mantelzorgmaasenwaal.nl.