Een aantal vaste gasten ontstak vrijdag vuurwerkfakkels ter ere van Willy en Thea Lamers.
Een aantal vaste gasten ontstak vrijdag vuurwerkfakkels ter ere van Willy en Thea Lamers. Foto: John van Gelder

Derde generatie Lamers achter de toog in De Gouden Leeuw


DRUTEN - Tot voor kort leek het er op dat kasteleinsechtpaar Willy en Thea Lamers hun bekende café-restaurant over zouden doen aan vijftien stamtafelgasten die zichzelf de 'Vrienden van De Gouden Leeuw' noemden. Toen bekend werd dat zij het niet eens konden worden met de brouwerij, werd de overname teruggedraaid. Daarop besloot Tom Lamers, zoon van Willy en Thea, om de zaak, samen met neef Boy de Swart, tóch in de familie te houden.

Door Ruben Schiks

Na een leven dat grotendeels in het teken stond van hun vertrouwde Gouden Leeuw, besloten Willy en Thea Lamers begin vorig jaar het etablissement aan de Drutense Hogestraat te verkopen. Dat nu een derde generatie Lamers achter de toog van Drutens oudste kroeg zal staan had niemand tot voor kort kunnen bedenken. Wat het duo deed besluiten om de zaak toch over te nemen? 'De zaak zit bij iedereen in onze familie in het hart. Hoe dichterbij de overname kwam, hoe meer het begon te kriebelen.' De twee trokken daarom de stoute schoenen aan en gaan er samen voor.

Trots
Met het heugelijke nieuws kwam voor Willy en Thea een einde aan een maandenlange onzekerheid. 'We zijn hartstikke trots en vinden het prachtig', vertellen ze. Ook bij Willy's zus Anita, moeder van Boy, overheerst blijdschap. Zelf stond zij, net als menig ander familielid, jarenlang in de kroeg die haar ouders in 1962 begonnen.
Nieuwe koers
Vaste gasten hoeven niet bang te zijn dat de karakteristieke sfeer van hun stamkroeg zal verdwijnen. 'Natuurlijk zullen we de komende jaren vernieuwing doorvoeren, maar we laten de inrichting zoveel mogelijk in ere', aldus Boy, die voornamelijk achter de bar zal staan. Toch zet het tweetal een nieuwe koers in. Tom zal, net als zijn vader en moeder, de beroemde keuken van wijlen oma Nelly voortzetten. 'Naast de klassieke Lamers' lunchkaart, die eveneens zal worden uitgebreid, kan men in de nabije toekomst meer culinaire activiteiten van ons verwachten', vertelt hij.

Thema-avonden
Het was Tom die een aantal jaar geleden startte met thema-avonden in de kroeg van zijn vader. Zo konden gasten er eens in de zoveel tijd terecht voor biefstukken op de wijze waarop 'oma Lamers' die klaarmaakte, huisgemarineerde spareribs en sushi. 'De bedoeling is om die avonden tweewekelijks te gaan organiseren', vertelt Tom. 'Op vrijdag 20 januari starten we met 'Bier&Burgers' met, zoals de naam doet vermoeden, bier en heerlijke huisgemaakte hamburgers.'

Leste keer Lamers
Willy en Thea namen afgelopen vrijdag afscheid van gasten tijdens hun 'Leste keer Lamers'. Onder grote belangstelling werd het duo bedankt voor hun jarenlange gastvrijheid. Zij werden door de aanwezigen luidkeels toegezongen en een aantal vaste gasten ontstak buiten vuurwerkfakkels ter ere van de twee. 'De opkomst afgelopen vrijdag, de vele lieve woorden, bosjes bloemen en kaarten waren overweldigend', vertelt Thea.
Nieuwjaars- en
doorstart-borrel

Om het heugelijke feit te vieren houden de twee kersverse eigenaren op zaterdag 14 januari een nieuwjaars-doorstart-borrel, om het nieuwe jaar én de nieuwe start samen met oude en nieuwe gasten te vieren. Iedereen is van harte welkom voor een drankje en het traditionele nieuwjaarsbuffet, verzorgd door Willy. De avond begint om 20.00 uur.

Geopend
Café-Restaurant De Gouden Leeuw is vanaf heden weer geopend. Doordeweeks en op zondag kan men iedere dag vanaf 11.00 uur genieten van de vertrouwde lunchkaart verrijkt met nieuwe gerechten.