Vuurwerkshow.
Vuurwerkshow. Foto: Studio Pannekoek

Info en tips over vuurwerk

MAAS EN WAAL - Vuurwerk hoort bij de jaarwisseling en komt oorspronkelijk uit China. De Chinezen gebruikten het bij religieuze gebeurtenissen om boze geesten te verdrijven. Inmiddels is vuurwerk afsteken wereldwijd een ritueel geworden tijdens feestelijkheden, bij uitstek rond de jaarwisseling. Er wordt onderscheid gemaakt tussen lust- of feestvuurwerk en professioneel vuurwerk.

Vuurwerk is een constructie van materialen als karton, papier, plastic en metaal, met daarin ontplofbare en/of brandbare mengsels van chemische stoffen verwerkt (ook wel sassen genoemd), die bij ontsteking effecten veroorzaken als licht, geluid, rook of beweging. Vuurwerk heeft een bepaalde aantrekkingskracht op mensen. De ene persoon houdt van siervuurwerk, de ander van het zware knalvuurwerk.

Letsel
Helaas vallen er elk jaar ernstig gewonden en soms zelfs doden te betreuren door vuurwerk. Vaak doordat niet iedereen verantwoordelijk omgaat met vuurwerk of doordat het vuurwerk illegaal, en daardoor onveilig, is. Het zware knalvuurwerk veroorzaakt het meeste letsel en de grootste schade en overlast.

Tips om letsel te voorkomen
Lees altijd de gebruiksaanwijzing;
Zorg dat siervuurwerk altijd stevig en stabiel staat;
Zet vuurpijlen in een fles, en vul de fles tot de helft met zand of water, zodat deze niet omvalt;
Steek weigeraars (vuurwerk dat niet is afgegaan) nooit opnieuw aan. De kans is groot dat dit te snel ontbrandt;
Steek vuurwerk aan met een aansteeklont;
Blijf op een veilige afstand van het vuurwerk;
Draag geen licht ontvlambare kleding, zoals nylon, maar kies voor kleding van spijkerstof, wol of katoen, en draag een jas zonder capuchon. Hierin kan per ongeluk vuurwerk terechtkomen.

Meer informatie over veilig afsteken van vuurwerk, zie www.veiligheid.nl.

Overlast
Vuurwerk mag worden afgestoken van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Men mag geen vuurwerk op de openbare weg bij zich hebben vóór en ná de verkoopdagen. In sommige gemeenten gelden vuurwerkvrije zones, bij bijvoorbeeld verzorgings- en ziekenhuizen, dierenasiels, kinderboerderijen en winkelcentra. In de gemeenten Beuningen, Druten en West Maas en Waal zijn nog geen vuurwerkvrije zones ingesteld.

Mensen die overlast ondervinden van vuurwerk kunnen in de gemeenten Druten en West Maas en Waal melding maken via het meldpunt vuurwerk overlast op de website van Sociaal Maas en Waal: www.sociaalmaasenwaal.nl. Indien mensen ernstige overlast ondervinden, kan contact worden opgenomen met de politie via telefoonnummer 0900-8844.