Een inwoner van de Herbergier in Arnhem.
Een inwoner van de Herbergier in Arnhem. Foto: Ger Loeffen

Alzheimer Café Beuningen

BEUNINGEN - Het eerste Alzheimer Café van de gemeente Beuningen opent 9 januari 2017 haar deuren. Wethouder Piet de Klein verzorgt om 19.30 uur de opening, in de grote zaal van De Vrijboom aan de Van Heemstraweg in Beuningen.

Het Alzheimer Café is een initiatief van Alzheimer Nederland en is opgezet door enkele inwoners van de gemeente Beuningen die zich hebben verenigd in een werkgroep.

Ouder worden gaat vaak samen met allerlei ongemakken. Vergeetachtigheid is er daar één van. Meestal is dit onschuldig. Toch kunnen geheugenproblemen een eerste teken zijn van een vorm van dementie. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes, waarbij de hersenen niet meer in staat zijn (nieuwe) informatie te verwerken. Alleen al in de gemeente Beuningen zijn ongeveer 400 mensen met een vorm van dementie. Zeventig procent van hen heeft Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. Naast Alzheimer zijn vasculaire dementie, frontotemporale dementie (FTD) en Lewy body vormen van dementie.

Ontmoetingsplaats
Alzheimer Cafés worden al enkele jaren gehouden in Nederland. In de cafés komen mensen met dementie, maar zeker ook familie, hulpverleners, mantelzorgers en belangstellenden, maandelijks samen. In Druten wordt al enige jaren het Alzheimer Café Maas en Waal gehouden, en sinds enige tijd ook in Nijmegen, dat druk wordt bezocht. Ook in de gemeente Beuningen is meer behoefte ontstaan aan informatie over dementie.

Tijdens informele bijeenkomsten krijgen de bezoekers informatie over dementie en kunnen zij ideeën, tips en ervaringen uitwisselen, in vertrouwelijke sfeer. Van bezoekers wordt dan ook verwacht dat alle informatie binnen de vier muren van De Vrijboom blijft.

Alzheimertest
Op de internetsite van Alzheimer Nederland is veel informatie te vinden. Hier kan ook een korte test worden gemaakt. Twijfelt u, of heeft u zorgen over, uw geheugen of van uw naaste, neem dan contact op met uw huisarts.

Ook de komst naar het Alzheimer Café in Beuningen kan een eerste stap zijn om twijfel en onzekerheid weg te nemen.
Alzheimer café Beuningen
Tijdens het eerste Alzheimer Cafe in Beuningen spreekt een huisarts, wordt muziek ten gehore gebracht en is er informatiestand. Tijdens de avond zijn gastvrouwen aanwezig die patiënten en hun naasten kunnen begeleiden. Ook zijn twee gespreksleiders aanwezig die de regie over de avond voeren en de sprekers inleiden. Zij geven tevens ruimte aan vragen en opmerkingen van de bezoekers. De opening is om 19.30 uur. De inloop is vanaf 19.00 uur.