Maikel en Margje Jonker.
Maikel en Margje Jonker. Foto: Aafke Labout

Gezamenlijk en energieneutraal bouwen aan de toekomst

DRUTEN – 'Met een beetje geluk vieren we de volgende jaarwisseling in ons nieuwe huis', dromen Maikel en Margje Jonker, gebogen over de bouwtekening. Op zich geen unieke gebeurtenis, ware het niet dat de twee het huis gaan bouwen met zíjn ouders en het een energieneutrale woning wordt. Om de plannen te verwezenlijken kocht de familie Jonker eerder dit jaar twee naastgelegen kavels op het Tabaksveld in Puiflijk.

Door Aafke Labout

De tekeningen laten een geschakelde woning zien, die in de verste verte niet lijkt op een traditionele twee-onder-een-kap. 'Het ontwerp is gestoeld op een T-boerderij,' vertelt Maikel, 'waarin eigentijdse elementen zijn toegepast. Vanaf de straat gezien gaat het pand door voor één woning, terwijl het toch twee afzonderlijke woningen betreft.' Zijn vader Peter tekende het ontwerp, en wist een woning te creëren die niet alleen bijzonder is qua uitstraling, maar ook qua duurzaamheid.

Legosteentjes
'De woning is energieneutraal', legt Maikel uit. 'Dat wil zeggen zelfvoorzienend op het gebied van energie. Om dat bewerkstelligen maken we gebruik van zonnepanelen én een bouwsysteem op basis van Neopor blokken. Je kunt het vergelijken met Legosteentjes die op elkaar worden gestapeld, en waar vervolgens wapening en beton in komt. Doordat de woning optimaal geïsoleerd is, zijn een cv-ketel en gas niet nodig. Alle benodigde energie wordt opgewekt door zonnepanelen.'

Droomhuis
De twee zijn enthousiast over het plan dat er nu ligt: 'Het wordt echt ons droomhuis', vertelt Margje. 'De woning is volledig naar onze eisen en wensen ingedeeld, met een grote open keuken, een garage met opbergzolder en een speelkamer voor de kinderen. Mét een deur', zegt ze lachend.

Plannen
De plannen van het gezin om, samen met de ouders van Maikel, een meergeneratiewoning te bouwen lagen er vier jaar terug al. Echter werd toen dochter Madelief ernstig ziek. 'Dan heb je wel iets anders aan je hoofd dan een verhuizing te plannen. We zagen daarom af van de bouwplannen om ons volledig te richten op ons gezin', aldus Margje.

Unieke kans
Ze vervolgt: 'Afgelopen zomer - onze dochter was inmiddels genezen verklaard – bleken Maikels ouders de gezamenlijke bouwplannen nog niet te hebben afgeschreven. Opnieuw stonden we voor de keuze, gaan we mee of niet? Een lastige opgave, we hóefden tenslotte niet weg uit ons huis aan de Drutense Nijenkamp. Daar hadden, en hebben we het nog steeds, prima naar onze zin. Maar we waren het er ook over eens dat we zo'n unieke kans niet konden laten schieten.'

Waarom het 'gezamenlijk bouwen' zo hoog op het verlanglijstje stond? 'Om iets voor elkaar te kunnen betekenen', zeggen beide beslist. 'De komende jaren zullen mijn ouders waarschijnlijk een ondersteunende rol spelen, in het opvangen van de kinderen bijvoorbeeld. Later zal dat andersom zijn. Al is het maar een pannetje eten brengen, of een oogje in het zeil houden', aldus Maikel.

Nieuwe energie
Naast het feit dat de bouwwerkzaamheden en de verhuizing veel werk en geregel met zich meebrengen, zorgt het bij beiden ook voor nieuwe energie. Energie die ze, na een ontzettend hectische periode, heel goed kunnen gebruiken.

Voor Maikel staat het project waaraan ze begonnen zijn dan ook symbool voor een nieuwe start. 'Op naar 2017!'