Het transport van de vijftigste jachtopbouw van Boven-Leeuwen richting Oss.
Het transport van de vijftigste jachtopbouw van Boven-Leeuwen richting Oss. Foto: John van Gelder

Bijzondere mijlpaal bij Willems Boven-Leeuwen

BOVEN-LEEUWEN - Willems BV uit Boven-Leeuwen werd in 1998 door de directie van Heesen Yachts uit Oss benaderd voor het bouwen van een aluminium bovenbouw van een luxe jacht. Willems besloot de uitdaging aan te gaan en een bijzondere samenwerking kreeg gestalte. Vorige week werd de oplevering van de vijftigste jachtopbouw gevierd.

In de zakelijke wereld werd Willems gefeliciteerd. 'Als je voor Heesen Yachts mag werken, is dat een geweldig compliment voor je bedrijf', zo klonk één van de opmerkingen. In 1999 rolde de eerste jachtopbouw, van liefst 30 meter, met behulp van zwaar transport, van het terrein. Bij Willems BV koestert men sindsdien de prettige samenwerking met de Brabantse opdrachtgever.

Geen automatisme
Zeventien jaar later bereikt Willems RVS Aluminium BV, zoals dit deel van het bedrijf officieel heet, een nieuwe mijlpaal. In het bijzijn van alle betrokken personeelsleden, zakenrelaties en de Brabantse opdrachtgever Heesen Yachts werd op donderdagmiddag 15 december de oplevering van de vijftigste jachtopbouw gevierd. Een moment waar directeur Wim den Bieman even bij stil wil staan. In zijn toespraak sprak hij zijn trots uit over deze uitdaging, die in geen geval automatisme oproept. 'Met deze opdrachten hebben we al zeventien jaar lang werkgelegenheid voor dertig mensen. De vijftig jachten hebben aaneengesloten een lengte van liefst 1.800 meter. We hebben 1,4 miljoen kilo aluminium verwerkt en liefst 2.000 kilometer aan lassen gelegd. Dat is van hier tot Madrid', zo geeft Wim den Bieman zijn woorden gestalte.
Voor het grootste jacht moest zelfs worden uitgeweken naar een grotere hal, en werd die klus ook logistiek een enorme uitdaging. En dat is elk transport over de weg ook steeds geweest. De opbouw wordt vanuit Boven-Leeuwen naar de Veerweg in Appeltern vervoerd met bijzonder transport. Van daar wordt deze, op een ponton, over de Maas naar Oss gebracht, waar de opbouw op het onderste gedeelte wordt gemonteerd.
Specialisme
'Er is in zeventien jaar veel veranderd', vertelt Wim. 'Niet alleen in de afmetingen, maar met name in complexiteit. Het verwerken van de dunne platen vraagt specialisme, iets wat onze vakmensen, onder leiding van projectleider Hans van den Berk, uitstekend beheersen. In details als vormgeving, afwerking, dekken op verschillende niveaus, afwatering en ontluchting zit veel verschil. We werken nu veel planmatiger dan jaren geleden, met tussentijdse deadlines en door slimmer te werken. Het managen van manuren, voorbereiden en ontleden van deelwerkzaamheden zijn van groot belang bij dergelijke projecten. We kijken dan ook met trots toe hoe deze vijftigste jachtopbouw ons bedrijf verlaat.'