Willie en José Beck in hun verlichte voortuin.
Willie en José Beck in hun verlichte voortuin. Foto: Niels Stam

Een verzameling kerstspullen waar je U tegen zegt

Door Elly Hagen

BENEDEN-LEEUWEN – Een tuincentrum kan in deze kersttijd niet verrassender zijn dan het huis van Willie en José Beck. Wie nooit eerder binnen is geweest, valt van de ene verbazing in de andere en komt ogen te kort. Als de twee dan vertellen dat ze dit jaar de ruim honderd huisjes op de vliering achterlieten, rijst meteen de vraag: 'waar konden die dan nog staan?'

'Mijn moeder maakte elk jaar een kerstkrib in een hoek van de kamer. Van 'grotpapier' maakte ze er een grot bij en plaatste een kerstboom met daarin echte kaarsjes. Ik ben er dus mee grootgebracht', zegt José. In de loop der jaren hebben Willie en zij die passie overgenomen, en beschikken dan ook over een verzameling kerstspullen waar je U tegen zegt.

Versieringen
Versieringen komen overal vandaan. 'Zo waren we een keer in de zomer in Cochem (Duitsland) en hoorden dat daar een winkeltje met kerstspullen was. Daar zijn we natuurlijk meteen even gaan kijken', vertelt José. 'Meestal blijft het niet bij kijken', vult Willie haar lachend aan.

Groeien
'In deze periode durf ik niet met José naar de Action te gaan, want ze vindt alles mooi en onze verzameling blijft maar groeien. Vorig jaar kregen we een nieuw dak op ons huis. We hebben een tent in de tuin moeten zetten, om alle kerstspullen veilig te stellen.'

Lauwe on Light
Het versierde huis in de Begoniastraat is regelmatig in het nieuws geweest. Het bracht zelfs de winkeliersvereniging, een aantal jaren geleden, op het idee om niet alleen de Begoniastraat, maar het hele dorp te verlichten. 'De eerste keer wonnen wij de hoofdprijs,' aldus Willie, 'daarna werd ik voorzitter van 'Lauwe on Light' en mochten we zelf niet meer meedoen.'

Afwisselend thema
Eind november worden de dozen met kerstspullen al van de vliering gehaald. Ondanks de grootte van de kerstboom, kunnen er geen 800 ballen in hangen, en daarom heeft José bedacht om er afwisselend thema's aan te geven; goud, zilver of kleur. Dit jaar is de boom aangekleed met allerlei gekleurde versierselen en lichtjes.

Zowel Willie als José hebben te maken gekregen met gezondheidsklachten. Hierdoor hebben de versieringen twee jaar lang op een lager pitje gestaan. 'Dit jaar hebben we het weer opgepakt', melden Willie en José.
Als vanouds
Het Leeuwense stel heeft het binnen nog wel iets soberder versierd dan voorheen, maar buiten is het weer als vanouds. Daar hebben zich verschillende kerstmannen en andere figuren verzameld op de sneeuwmat die Willie voor hen heeft uitgespreid.