Tom van de Geijn.
Tom van de Geijn. Foto: Ruben Schiks

Door Ruben Schiks

Onder het klinken van de glazen schuift de Maas&Waler aan bij hobbykoks in onze streek. In de kerstspecial van onze rubriek 'aan tafel' laten wij ons verrassen door de geuren en kleuren van hun tongstrelende kerstgerechten. Schotelen zij familie en vrienden dit jaar traditiegetrouw gevulde kalkoen naar oma's recept voor, of trekken zij het vertrouwde gourmetstel uit de kast? Maak kennis met chef-koks in de dop en kom alles te weten over hun smakelijke hobby.

Naam:                Tom van de Geijn
Leeftijd:                39 jaar
Woonplaats:        Druten

Bij binnenkomst legt Tom de laatste hand aan de mise-en-place voor zijn ravioli hoofdgerecht. Hij maakt een ontspannen indruk wanneer hij de gevulde deegkussentjes gebloemd op een plaat legt. De hobbykok is duidelijk in zijn element en vertelt volmondig over zijn passie voor lekker eten.

Jamie Oliver
'Toen ik op mezelf ging wonen, kwam ik er al snel achter dat ik de standaard kost, aardappelen, groente en vlees, niet echt interessant vond', vertelt Tom. In diezelfde periode maakte de wereld voor het eerst kennis met Jamie Oliver, die in zijn televisieprogramma The Naked Chef eten terug bracht naar de essentie. 'Hij liet mensen inzien dat exclusieve ingrediënten en dure keukenapparatuur geen voorwaarde zijn voor een mooi gerecht. Dat inspireerde me en ik besloot daarom om zelf met zijn recepten aan de slag te gaan.'
Experimenteren
'Het leuke aan koken vind ik het experimenteren met verschillende ingrediënten. Daar kan ik echt mijn creativiteit in kwijt. Door de jaren heen leerde ik steeds meer smaken herkennen en weet ik combinaties meer te waarderen. Daardoor wordt het steeds leuker om zelf gerechten samen te stellen.' Voor zijn creaties laat de hobbykok zich ook graag inspireren door de verschillende producten uit de streek. 'Een mooi voorbeeld van zo'n product is de pompoen. Sinds de familie Reijnen uit Puiflijk begon met het kweken van pompoenen, ben ik ermee gaan kokkerellen. Inmiddels is het bijzondere gewas niet meer weg te denken uit mijn keuken.'

Pompoensoep
Die pompoen van Puiflijkse bodem vormt de basis voor Toms voorgerecht; een pompoensoep. De soep heeft een prettige, ietwat vlezige structuur. Winterwortel maakt de soep op natuurlijke wijze lichtzoet, terwijl toegevoegde pastinaak zorgt voor een subtiele anijsachtige smaak. Een vleugje kurkuma geeft de soep haar diepgele kleur en zorgt voor een exotisch aroma.

Balkenbrij
Het tussengerecht bestaat uit een stukje gebakken balkenbrij op een krokantje van pruimennotenbrood, met een knolselderijpuree, gebakken appeltjes en gemarineerde rozijnen. Oer-Hollandse ingrediënten die gecombineerd in het gerecht perfect in balans zijn. De friszoete appeltjes en gemarineerde rozijnen smaken heerlijk bij de kruidige balkenbrij. De knolselderijpuree neutraliseert de smaak en het pruimennotenbrood geeft het gerecht de onmisbare bite.

Ravioli
Het hoofdgerecht is de huisgemaakte ravioli, gevuld met pompoen, ricotta en Italiaanse ham, met daarover wat salieboter. De ravioli is heerlijk zacht en de vulling goed en niet overdadig. Iets meer ham had de vulling wat krachtiger gemaakt, maar dat is slechts een kwestie van smaak. De salieboter is goed op smaak en geeft het gerecht nét even iets extra's. Het eenvoudige gerecht bewijst dat lekker eten niet draait om dure ingrediënten, maar om pure seizoens- en streekgebonden producten, met zorg en liefde bereid. Jamie zou trots op Tom zijn.