Edwin de Vree.
Edwin de Vree. Eigen foto

Assistent scheidsrechter Edwin de Vree met voetbalpensioen

Door Anton Janssen

DREUMEL - Voor Edwin de Vree (47) uit Dreumel was het duel tussen FC Twente en AZ afgelopen zaterdag zijn laatste als assistent voetbalscheidsrechter in het betaald voetbal. Per 31 december 2016 gaat de Dreumelnaar met voetbalpensioen. De Vree kijkt terug op een twintig jaar lange carrière in de leiding van voetbalwedstrijden.

Na blessures en een beenbreuk beëindigde Edwin zijn actieve voetbalcarrière bij Aquila en ging verder als spelleider. Na enkele jaren kwam hij, als 32-jarige, terecht bij de amateurs in het betaald voetbal. Hij koos, na een jaar als scheidsrechter actief geweest te zijn, voor het assisteren, dat toen 'grensrechter' genoemd werd.

Internationaal
De Vree was niet alleen in Nederland actief, maar ook internationaal, op velden in België, Spanje, Griekenland en Noorwegen. Hij was onderdeel van de arbitrage bij interlands en Europese wedstrijden, maar ook bij vriendschappelijke duels van clubs als Bayern München en Liverpool. In zijn amateurtijd hanteerde Edwin de fluit bij de wedstrijd om de Nederlandse titel bij amateurs, tussen UDI'19 en Hollandia.

Topconditie
De Vree: 'Ik ben nu senior-assistent en heb dit seizoen nog bij alle toppers de vlag gehanteerd. Ik moet opletten voor blessures. Jos Smit, eerst werkzaam voor het Nederlands elftal en nu bij NEC in Nijmegen, heeft me altijd uitstekend behandeld. De conditietesten worden zwaarder. Om aan de top te blijven moet je zowel qua spelregelkennis als met je conditie "top" zijn. Het voetbal verandert. Het wedstrijdverloop ligt onder een vergrootglas en de invloed van de sociale media is merkbaar. Tegenwoordig staan er vaak wel tien camera's langs de lijn. Ik voorspel dat binnen enkele jaren de "video referee" in het profvoetbal zijn entree maakt.'

Andere fase
De terugtredende assistent leider: 'Ik heb een mooie tijd gehad in het betaald voetbal, maar ben nu in een fase dat het afscheid een mooi einde is. Ik ben nu de oudste assistent-scheidsrechter en merk dat de voetbalbond doorgaat met het verjongingsproces. Afgelopen voorjaar heb ik met de voetbalbond afgesproken dat ik aan het eind van 2016 te stoppen.'

Al met al was Edwin de Vree, werkzaam als croupier in Holland Casino in Utrecht, bij ongeveer vijfhonderd wedstrijden in het betaald voetbal langs en in het veld te vinden. Hoewel hij afscheid neemt van zijn functie, laat de Dreumelse sporter het voetbal en het leiden van wedstrijden niet los. Hij gaat twee jonge assistent scheidsrechters coachen. En dichter bij huis volgt hij de verrichtingen van zijn zonen Moreno en Davide in de jeugdteams van Aquila.