Max en Waal

Als het aan Jan Reijnen van stoomgemaal De Tuut ligt, wordt het Land van Maas en Waal net zo'n vanzelfsprekende toeristische trekpleister als de Wadden of Zuid-Limburg. Om dat te bereiken organiseerde hij vorige week een bijeenkomst met belanghebbende partijen.

Eén van de belangrijkste conclusies was dat het gebied te versnipperd is en dat er te weinig wordt samengewerkt. Dat laatste klopt zeker, want alle genodigde politici uit Beuningen waren niet eens op komen dagen. Dat maakt verandering lastig, zeker als Druten en West Maas en Waal heel hard hun best doen vooral niet te fuseren. Zo bouw je natuurlijk geen sterk merk op.

Misschien moet Reijnen eens gaan nadenken over een tv-serie, dat helpt altijd super om een gebied op de kaart te zetten. Herman Finkers flikte 't voor dat andere Beuningen met regiosoap 'Van jonge leu en oale groond', Vlieland krijgt gratis promotie dankzij 'Dokter Deen' om over 'Flikken Maastricht' nog maar te zwijgen.

Ik zie 't al voor me: 'Tuut voor elkaar', een dagelijkse soap gesitueerd in het fictieve dorpje Sappeltern waar we het wel en wee van de lokale bevolking volgen op en rond het stoomgemaal. Een soort kruising tussen 'Petticoat', 'De fabriek' en 'GTST', uiteraard met 'Land van Maas en Waal' als herkenningsmelodie.

En de lokale politici mogen niet ontbreken! Burgemeester Steenkamp die, in een eerbetoon aan die andere Boudewijn de Groot klassieker, als eenzame fietser parmantig de wind trotseert. De Beuningse wethouder Driessen is van de partij en doet zijn beste imitatie van Koot&Bie typetje wethouder Hekking, en natuurlijk mag Michel Lepoutre meedoen, al moet er dan wel extra budget uitgetrokken worden om de Drutense wethouder te ondertitelen.

Maar dat onverstaanbaar gebrabbel geeft 'Tuut voor elkaar' juist dat ontwapenende, warme sfeertje dat het zo goed doet op televisie. Als Omroep MAX-baas Jan Slagter slim is, komt hij snel eens koffie drinken. Da's dan al één toerist.

Dhr. E. van Wijk