Foto: Simone van Erp
Foto: Simone van Erp Foto: Simone van Erp

Inspiratiemiddag voor streekpromotie bij Maas en Waal CultuurExpress

Door Constance Moolhuijzen

MAASBOMMEL - Met als titel 'Zet het land van Maas en Waal op de kaart' hield de Maas en Waal CultuurExpress (CE) op 9 december jl. haar eerste inspiratiemiddag in de Korenmolen.

De CE is de opvolger van Erfgoed Maas en Waal, een samenwerkingsverband van erfgoedinstellingen in de vijf gemeenten in Maas en Waal. Sinds januari 2014 is de CE een zelfstandige werkgroep van de Historische Vereniging in Wijchen.

Na een welkomstwoord van Arnold de Kock, voorzitter van Maas en Waal CultuurExpress, was het woord aan prof. Dolly Verhoeven, tevens dagvoorzitter. Verhoeven is hoogleraar Gelderse en Nijmeegse geschiedenis aan de Radboud Universiteit. Een kleine zeventig deelnemers, waaronder vertegenwoordigers uit overheden, het bedrijfsleven en erfgoedinstellingen, lieten zich deze middag door deskundigen inspireren met betrekking tot ontwikkelingskansen in Maas en Waal.

Er waren voordrachten van een landschapshistoricus en de directeur van het Regionaal bureau voor toerisme en recreatie. Een bestuurslid van Ondernemend Maas en Waal sprak over de samenwerking tussen overheden, erfgoedinstellingen en het bedrijfsleven. De laatste spreker was Liesbeth Tonckens, met de stelling: 'Door samenwerking op regionaal niveau kunnen de kleine musea een zonnige toekomst tegemoet zien'.

Alle sprekers hadden naar aanleiding van hun voordracht een stelling die op het scherm vertoond werd. Op deze, prikkelende, stellingen kon worden gestemd door middel van een rode (oneens) of groene (eens) kaart. Dat leidde tot veel discussies. Men was het er uiteindelijk over eens dat erfgoedinstellingen elkaar de hand moeten reiken, zodat alle neuzen dezelfde kant op staan. Kortom een inspirerende middag, die zeker zal leiden tot een toekomstige en vruchtbare samenwerking tussen alle partijen.