Robot Bibi in de bibliotheek.
Robot Bibi in de bibliotheek. Foto: Marcel Krijgsman

Nieuws over gadgets, technologie, elektronica, innovaties en games

Robots in de bieb

Door Neill Roelofs

BEUNINGEN - Maas en Waal had de afgelopen periode een Nederlandse primeur. De Bibliotheek Gelderland Zuid is namelijk de eerste bibliotheekorganisatie die heeft besloten om te gaan werken met interactieve en menselijke robots.

Digitalisering en technische innovatie zijn woorden die dit jaar al vele malen de revue hebben gepasseerd. De snelheid van deze groei is soms lastig, maar wel broodnodig voor de toekomst. Deze gedachte zal de Bibliotheek Gelderland Zuid met mij delen, omdat ook zij weten dat robots binnen enkele jaren een steeds grotere rol in onze maatschappij gaan innemen. Hoewel ik deze ontwikkeling toejuich kan ik me voorstellen dat het ook best spannend kan zijn. Maar wat gaat er nu voor ons veranderen?

Menselijke aspect
Tijdens de lancering, begin december, kreeg het publiek de eerste kans deze robots te ontmoeten. Om het menselijke aspect te bewaren hebben de robots de namen Robin en Bibi gekregen. Het menselijke uiterlijk en gedrag van de robots zal ertoe leiden dat jong en oud door de robots gefascineerd raken. De bezoekers van de bibliotheek kunnen onder andere oefenen met het programmeren van de robots. Ook kunnen Robin en Bibi tekeningen herkennen en verhalen voorlezen.
Kennis delen
De robots hebben een tour gemaakt door de zes gemeenten waarin Bibliotheek Gelderland Zuid actief is. Hierbij is getracht om mensen van alle leeftijdscategorieën vertrouwd te maken met Robin en Bibi. De robots zijn niet alleen beschikbaar voor bibliotheekbezoekers, Bibliotheek Gelderland Zuid stelt ze ook beschikbaar voor projecten met onderwijsinstellingen, vrijwilligers en partnerorganisaties. Kennis delen en ontwikkeling staan hoog in het vaandel bij de Bibliotheek Gelderland Zuid. Hierdoor krijgt iedereen de kans om de nieuwste uitvindingen te gebruiken.

Gebruiksvriendelijkheid
Een bibliotheek van deze tijd moet ervoor zorgen dat het bestaande bezoekers vasthoudt en nieuwelingen stimuleert om te komen. Met dit initiatief speelt de bibliotheek meerdere generaties in de kaart. De jongeren zullen zich storten op de robots en nieuwsgierig raken naar de mogelijkheden. Robin en Bibi zijn tevens ontworpen met het idee om de gebruikersvriendelijkheid te verhogen en het menselijke aspect terug te brengen in de bieb. Twee voorwaarden waar ouderen waarde aan hechten.

Verandering
Of dit initiatief de gewenste verandering met zich meebrengt moeten we nog even afwachten. De Koninklijke Bibliotheek waardeert in ieder geval het innovatieve karakter van dit initiatief in Gelderland en subsidieert dit project.