Afbeelding
Foto:

Een zelfgemaakte kerstboom is helemaal hip dit jaar

Al een paar jaar is hij in opkomst: de zelfgemaakte kerstboom. Steeds vaker duikt een zelfgemaakte creatie op in menig huiskamer. Dankzij het gebruik van hout is de zelfgemaakte kerstboom niet alleen bijzonder sfeervol, maar ook nog eens milieuvriendelijk. De zelfgemaakte kerstboom kan namelijk ieder jaar opnieuw gebruikt worden.

Er zijn verschillende varianten te bedenken, waarmee je gegarandeerd de show steelt bij vrienden en familie. Op het gebied van zelfgemaakte kerstbomen kan men eindeloos variëren met materialen, kleuren en decoraties. Het zelf maken van een kerstboom staat bovendien garant voor een verbroederende activiteit voor het hele gezin, waarbij eenieder direct in kerststemming zal komen.

Plankenboom
Het bekendst is de kerstboom van houten planken, die zich kenmerkt door zijn eenvoudige doch eigentijdse uitstraling. Deze zogeheten 'plankenboom' kan in verschillende typen hout worden uitgevoerd. Onbehandeld steigerhout zorgt voor een trendy uitstraling en is het meest gebruikt. Experimenteer ook eens met sloophout of gebruikt pallethout voor een meer rauwe en stoere look. De montage van deze boom is eenvoudig. Zaag eerst de planken in een driehoekvorm. Leg deze vervolgens op volgorde van smal naar breed. Bevestig op de achterzijde een plank die de zogenaamde liggers bij elkaar houdt. Gebruik hiervoor twee zelfborende schroeven. Voor de finishing touch kunnen er kleine schappen gemaakt worden op de voorzijde, waarop ballen, mos, kunstsneeuw of andere kerstversiering gelegd kan worden.

Takkenboom
Wie houdt van natuurlijke elementen en organische vormen kan zijn hart ophalen met de 'takkenboom'. Zoals de naam doet vermoeden wordt deze gemaakt met takken. Struin langs de oevers van de Waal of speur door één van de Maas en Waalse bossen, op zoek naar droge takken en twijgjes. Was en droog de takken, zodat zand, aarde en eventuele beestjes verwijderd worden. Leg de takjes vervolgens op een rij van klein naar groot, om een indeling te maken van je boom. Vlecht de verschillende takjes vervolgens aan elkaar met een dun touw. Gebruik hiervoor een touw van natuurlijk materiaal zoals hennep, voor een uniforme uitstraling.

Draaiboom
Een zelfgemaakte kerstboom die ongetwijfeld veel lof zal oogsten is de zogenoemde draaiboom. Een boom opgebouwd uit houten planken, die verbonden worden door een draadeind, waardoor deze planken in elke willekeurige vorm te draaien zijn. Zo krijgt men een 3D kerstboom, die nét iets imposanter is dan de voorgenoemde opties. Voor de draaiboom kan men het best gebruik maken van een smalle plank met een diameter van maximaal 10 millimeter. Bepaal aan de hand van de dikte van de plank de gewenste hoogte en zaag de planken zodanig dat deze opgestapeld steeds een aantal centimeter verspringen, afhankelijk van de gewenste hoogte van de boom. Boor in iedere plank een gat, exact in het midden van de plank, in de diameter van het te gebruiken draadeind. Stapel de planken op elkaar, over het draadeind, verbonden door steeds een ring en een moertje. Draai het moertje niet te strak aan, zodat de boom naar eigen inzicht gemodelleerd kan worden. Maak een voet van twee planken in de vorm van een kruis en verhoog deze met blokjes of reststukken plank, zodat deze vrij komt van de vloer. Zo blijft de boom in balans en staat deze stevig op het vloeroppervlak.