Visie?

In zijn Radio 1 column droeg cabaretier Pieter Derks vorige week de grafrede voor ironie voor. Volgens Pieter was de milde, relativerende humorvorm weggekwijnd omdat het geen bestaansrecht meer had.

Niet in een wereld waar Geert Wilders Europese samenwerking wil voorkomen via een Europese samenwerking met zijn Franse evenknie Marine Le Pen. Niet in een wereld waar polderdandy's Jort Kelder en Thierry Baudet zich uitroepen tot aartsvijanden van de elite.

Derks heeft een punt, ik meende zelfs even dat de oud-Beuningse grappenmaker ter inspiratie de meest recente raadsvergadering had bijgewoond. Daar werd afgelopen week namelijk motie 346 ingediend door BN&M en (verrassend) oppositiepartij PvdA.

De motie handelt over bouwen in Winssen. Dat dorp vergrijst en loopt leeg, daarom moeten er op korte termijn twintig woningen komen. Opvallend was dat BN&M's coalitiepartner D66 zeer kritisch was over de actie. Men wilde meer onderzoek en vond een onderliggende visie totaal ontbreken.
Dat is hun goed recht, maar wacht eens... D66 is ruim twee jaar geleden in zee gegaan met BN&M, een partij van puur pragmatisme, en vindt het nu tijd om te informeren naar hun visie? Dan hadden ze toch de heldere woorden van BN&M kopstuk Wiel Bijmans moeten onthouden: 'Visie, visie? Wat moet je nou met visie? Morgen ziet de wereld er weer anders uit'.

En is het niet eigenlijk best wel ironisch dat de D66 fractie meent te moeten struikelen over andermans gebrek aan visie? Ze stopten het eigen verkiezingsprogramma bij de start van de samenwerking met BN&M in een diepe lade en beperkten hun bijdragen in de raad de eerste jaren tot nul en nauwelijks.

Pieter Derks meent dat de ironie dood is, maar dat vind ik wat te cynisch. Met nog anderhalf jaar tot de verkiezingen heeft D66 nog de tijd een eigen visie voor Beuningen te ontwikkelen. En nu maar hopen dat de kiezer er niet al te sarcastisch op reageert.

Dhr. E. van Wijk