Frank Willemen en Sylvia Kuijsten - Westein van figurantenvereniging Eolyn.
Frank Willemen en Sylvia Kuijsten - Westein van figurantenvereniging Eolyn. Foto: Ruben Schiks

Acts uit alle windstreken van het land tijdens Dickens Festijn

DRUTEN - Dat in Druten de jaarlijkse Dickens-gekte inmiddels is losgebarsten bleef de afgelopen weken niet onopgemerkt. Wat menigeen echter niet weet is dat er op verschillende andere plekken in het land eveneens al wekenlang voorbereidingen getroffen worden voor het aankomende Dickens Festijn. De organisatie wist dit jaar ruim vijfendertig theatergezelschappen voor het Victoriaanse evenement te contracteren. De Maas&Waler nam bij één van hen een kijkje achter de schermen.

Door Ruben Schiks

Op steenworp afstand van de Belgische grens, in het Brabantse Kruisland, legt Frank Willemen de laatste hand aan een ietwat macaber decorstuk. Trots laat hij twee handgemaakte decoratieve zuilen zien. 'Cemetery' prijkt met sierlijke letters op de tussenliggende boog. 'Het is de toegangspoort van een kerkhofje dat wij zullen nabouwen bij de Ewaldenkerk in Druten', vertelt Willemen. 'We spelen daar de scène na uit Dickens' bekende verhaal 'A Christmas Carol', waarin een geest uit de toekomst de gierige vrek confronteert met zijn eigen dood, als hij hem een grafsteen met zijn naam erop laat zien.
Natuurlijk op een luchtige manier gebracht, met de nodige humor en interactie met het publiek.'
Figurantenvereniging
Sylvia Kuijsten - Westein vertelt gepassioneerd over de kostuums die zij speciaal voor het Dickens Festijn vervaardigde. Samen met Frank is zij lid van figurantenvereniging Eolyn, die zich richt op het zo waarheidsgetrouw mogelijk naspelen van het Victoriaanse tijdperk. Op verschillende evenementen geven zij acte de présence in de stijl van schrijver Charles Dickens.
Nostalgische Waag
Naast het 'Scrooge kerkhofje' creëerden de leden van Eolyn een act voor de nostalgische waag, die gebouwd is door Drutenaren Hemmie Meyer en Johan van Beem. 'Bij de waag spelen een vader en moeder met hun twee zoons een boerenfamilie die hun oogst aan de man probeert te brengen. Om de waag heen wordt een ouderwets marktpleintje nagebootst, waar ook een poelier en 'pie bakery' te vinden zullen zijn. Het belooft een levendig tafereel te worden, met verrassende elementen en kwajongensstreken, waarbij bezoekers niet direct in de gaten zullen hebben wie er bij hoort en wie niet.'

Het Dickens Festijn vindt plaats op zondag 11 december in het centrum van Druten. Voor meer informatie over het evenement, zie: www.dickensdruten.nl.