Lege zak

Bezorgd over de toekomst van Beuningen? De gemeentelijke rekenkamer heeft zich over de zaak gebogen en produceerde een lijvig rapport. Deze columnist kent zijn verantwoordelijkheden, geeft niemand de zwarte piet en produceerde deze bondige samenvatting die in menig schoentje past.

De rekenkamer onderzocht drie opties: 1) Lekker zelfstandig blijven = zeg maar Piet blijft zwart. 2) Ambtelijk fuseren = we gooien naast zwarte piet er nog wat kleuren bij en 3) Volledig fuseren met andere gemeenten = Alleen maar roetveegpieten.

De rekenkamer geeft geen eensluidende adviezen, dat is aan de gemeenteraad. Maar wie zijn wild geraas staakt, weet al hoe de maan door de bomen schijnt. Zo blijkt dat Beuningen bij zowel een bestuurlijke als volledige fusie met Nijmegen amper nog wat in de melk te brokkelen heeft. Dat hoeft niet per sé een probleem te zijn, mits u enigszins links van aard bent...

Interessanter is de conclusie dat vasthouden aan zelfstandigheid met de nodige mitsen en maren komt. Autonomie is niet vanzelfsprekend, het rapport spreekt over 'holle frasen' en 'enkel de wens van politici en bestuurders om het zelf voor het zeggen te hebben'. Ook wordt duidelijk dat Beuningen ook bij onafhankelijkheid amper een cent te makken heeft.

De kwaliteit van de dienstverlening blijft kwetsbaar en bij de minste geringste financiële tegenvaller heeft iedereen een probleem. Kortom, hoe stoer zelfstandigheid ook klinkt, veel kun je er niet mee. Eergevoel en een lege zak levert per saldo vooral een lege zak op.

In het verder weinig concrete rapport lezen we wel ineens dat bij een fusie met andere gemeenten er eindelijk geld komt om het voorzieningenniveau op te krikken. Letterlijk wordt gesproken over een 'nieuw overdekt zwembad en andere dure voorzieningen'

De toekomst van Beuningen gaat dus tussen kopje-onder gaan of samen genieten van een nieuw bad. Voor die keuze heb je toch geen A, B of C diploma nodig?

Dhr. E. van Wijk