Erwin Rieben.
Erwin Rieben. Foto: Ger Loeffen

De Pelgrim op de Waalbandijk

Nauwelijks was de deur van zijn werkkamer in het hospitaal van Aarau achter hem dichtgevallen, of Erwin Rieben wandelde het Zwitserse stadje uit. Wandelschoenen aan, rugzak op zijn rug, Kredietkarte in zijn beurs en wat Zwitserse Franken ingewisseld voor Europese Euro's. De 'Grote Wandeling Van Duizend Kilometer' kon beginnen. met eindbestemming Rotterdam.

Door Ger Loeffen

Van ver zie ik hem lopen: rugzak op zijn rug met daaroverheen een poncho. Zijn hoofd deels schuil in de capuchon. De harde westenwind maakt strepen van de regen. Op de Waalbandijk in Beuningen ontmoet ik de pelgrim Erwin Rieben.

Onmiskenbaar Zwitsers accent
Voorovergebogen loopt de wandelaar westwaarts. Ik loop via het dijktalud naar beneden. Nu heb ik een mooi beeld: de wapperende poncho, de donkere regenwolken boven hem. 'Haben sie mich fotografiert?', roept hij vragend tegen de wind in. Onmiskenbaar Zwitsers accent bedenk ik me, terwijl ik het spekgladde talud weer op loop. We raken in gesprek. Beiden wind en regen trotserend.

Direct na zijn pensionering is hij vertrokken. 'Ik liep elke dag van mijn huis naar mijn werk. Een wandeling van twintig minuten'. Jarenlang was Rieben hoofd van de financiële zaken van het ziekenhuis in het Kanton Aarau. Toen besloot hij direct na zijn pensionering een flinke wandeling te gaan maken. Om 'Nicht in ein tiefes Loch zu fallen', zoals hij dat noemt.

Machtige Rijn
Door de woonplaats van Rieben stroomt de Aare. Een riviertje dat zich even verderop bij Koblenz verliest in de grote Rijn. En juist het stroomgebied van die machtige Rijn wilde Erwin Rieben gaan volgen. Te voet. Naar het eindpunt waar de Rijn zich overgeeft aan de Noordzee.

Overnachten
Als ik Erwin ontmoet op de dijk is hij drieënveertig dagen onderweg. Over 4 à 5 dagen hoopt hij in Rotterdam aan te komen. Overnachten doet hij in pensions of B&B's. Zojuist heeft hij een kamer geboekt in de Twee Linden in Beneden-Leeuwen. Daarna in B&B 't Pakhuis in Meteren. 'Etwa zwanzig Kilometer pro Tag', roept hij vanonder zijn capouchon.

PostKart
Van de honderden foto's die hij onderweg maakt stuurt hij er elke dag één naar zijn echtgenote in Aarau. Niet digitaal, nee, met de app PostKart. Elke dag ontvangt zijn vrouw een mooie kaart met een foto van haar Erwin. Op de schoorsteenmantel in de huiskamer staan straks vijftig kaarten. Een mooi document van een bijzondere wandeling.