Een voorbeeld van een natuurlijke decoratie uit De Tuinen van Appeltern.
Een voorbeeld van een natuurlijke decoratie uit De Tuinen van Appeltern. Foto: De Tuinen van Appeltern

Winterbeleving à la Appeltern

APPELTERN - Jaarlijks wordt de 'laatste tuinmaand' van De Tuinen van Appeltern afgesloten met een speciaal slotweekend op 26 en 27 november. Voordat het Appelternse tuininspiratiepark haar deuren sluit voor de wintermaanden, kunnen bezoekers nog een keer genieten van al het moois dat De Tuinen te bieden heeft. Dit jaar kunnen bezoekers kennismaken met de nieuwe invulling Winterbeleving à la Appeltern.

'Omdat van oorsprong de herfst- en wintermaanden de tijd was waarin de tuin werd aangepakt, zijn we natuurlijk graag zolang mogelijk open. We willen zoveel mogelijk mensen laten zien dat er nog van alles mogelijk is in deze periode', aldus directeur Ben van Ooijen.

Decoraties uit eigen tuin
Met Winterbeleving à la Appeltern speelt De Tuinen in op al het praktische voor buiten, maar ook op het moois voor binnen. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van de eigen ervaringen en natuurlijk ook hun creativiteit rondom natuurlijke versieringen en vernuftige vondsten. 'Tijdens Winterbeleving à la Appeltern voeren onze natuurlijke decoraties de boventoon. Creaties van blad en takken, van boomstammen met sierappeltjes, van gevlochten twijgen en oude gebruiksartikelen. Honderden spitsvondige combinaties van veelal oude gebruikte zaken en 'groen' uit eigen tuin worden uitgestald op tafels en terrassen', legt Van Ooijen uit.

In vuur en vlam
Tijdens het winterbelevingsweekend branden op diverse plaatsen in het park buitenhaarden en open vuren. De hele dag gooien de tuindienstmedewerkers van De Tuinen van Appeltern blokjes hout op het vuur, waaraan eenieder zich, al dan niet van onder een dekentje, kan verwarmen.

's Middags tussen 13.00 en 15.00 uur kunnen kinderen boven één van de vuren hun eigen broodje bakken. Zij kunnen tevens spoorzoeken. Door de sporen en pijlen te volgen, kunnen zij een lettercode vinden, waarmee ze kans maken op een leuk prijsje en kaartjes voor de Efteling.
De laatste dagen van het tuinjaar in Appeltern zijn bij uitstek geschikt voor een lekkere wandeling door het tuinpark. Inspiratie en sfeer zijn daarbij de belangrijkste ingrediënten. 'Appeltern zou Appeltern niet zijn als we niet ook zouden denken aan de sfeer en warmte van binnen. Onze restaurants in de Wintertuin en het Glazen Paviljoen zijn dan ook geopend voor glühwein, warme chocomel, erwtensoep met spek, ambachtelijke broodjes en een exclusieve high tea.'
Winterbeleving à la Appeltern is te bezoeken op zaterdag 26 en zondag 27 november van 10.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt 12,50 euro. Kinderen t/m 6 jaar zijn gratis, van 6 t/m 12 jaar 6,25 euro. Vijfenzestigplussers betalen 10,50 euro entree.