Strooigoed

Sinterklaas mag dan in het land zijn, Beuningen deelt momenteel zoveel cadeautjes uit dat 't bijna lijkt alsof er in maart een gemeenteraad gekozen moet worden in plaats van een Tweede Kamer. Vooral Beuningen Nu & Morgen strooit nogal met lekkers: onlangs sleepte de partij startersleningen door de raad heen en daar komen nu ook de blijversleningen bij.

Startersleningen zijn een soort duwtje in de rug. Dankzij deze bijdrage kunnen mensen die een woning in het dure Beuningen nét niet kunnen betalen zich alsnog vestigen. Een sympathiek idee, als je maar niet te lang stil staat bij het zorgwekkend feit dat de gemeente ineens bankje gaat spelen...

Dan de blijversleningen, bedoeld voor hulpbehoevende ouderen die graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen, maar niet het geld hebben hun woning daar op aan te passen. Opnieuw een te waarderen idee, maar waar gaat dit heen?

Nou, veel verder dan u denkt! De gemeente geeft niet alleen geld om een woning te betrekken of er in te blijven... Wie er een beetje energie in steekt bespaart behoorlijk op stookkosten. Dankzij de gemeente bestaan er leningen voor zaken als vloerisolatie, een extra spouwmuur of 5-dubbel glas. Vul de juiste formulieren in en uw huis is als uw partner: daar komt ook al jaren geen warmte meer vrij.

Maar woont dat nou echt lekker, een woning die naast een loodzware hypotheek ook nog eens van leningen aan elkaar hangt? En dan vergeet ik bijna het belangrijkste nog: omwonenden van het azc in Ewijk krijgen definitief een vergoeding als hun huis bij verkoop minder waard blijkt door de komst van het azc.

Kortom: de politieke pakjesboot heeft Beuningen goed weten te vinden. Maar of het genoeg is om iedereen zoet te houden tot maart 2018, als er wel gemeenteraadsverkiezingen zijn, vraag ik me af. Probeer het volgend jaar eens met echt goed beleid in plaats van strooigoed.

Dhr. E. van Wijk