Johan van Beem (links) en Hemmie Meyer (rechts) in de  
'Dickens Factory' aan de Kattenburg.
Johan van Beem (links) en Hemmie Meyer (rechts) in de 'Dickens Factory' aan de Kattenburg. Foto: Ruben Schiks

Handgemaakte decors uit eigen 'Dickens Factory' in Druten

DRUTEN - Aan één van de oudste straten van Druten, de Kattenburg, bevindt zich op nummer 44 een monument uit 1787. Achter de karakteristieke boogvormige deuren van het nostalgische pand waren in het verleden een poelier, vishandel, automatiek, frituur en ijssalon gevestigd. Thans herbergt het huis van de familie Meyer een heuse 'Dickens Factory'.

Door Ruben Schiks

De Kattenburg wordt ieder jaar tijdens het Dickens Festijn omgetoverd tot één groot Dickens-tafereel, waaraan menig buurtbewoner een steentje bijdraagt. De familie Van Beem is vanaf het prille begin één van de drijvende krachten. Enige jaren geleden werd ook buurman Hemmie Meyer met het 'Dickens-virus' besmet. Samen met Johan van Beem vervaardigt hij al sinds de zomer decorstukken voor het aanstaande Victoriaanse evenement.

Nostalgische waag
Meyer vatte het idee op dit keer een nostalgische waag na te bouwen. 'We zijn daarom al vroeg dit jaar naar Oudewater geweest, waar zich nog een authentieke waag bevindt. Daar hebben we inspiratie opgedaan', vertelt hij. 'Bij thuiskomst heb ik eerst een schaalmodel gemaakt, waarop we het uiteindelijke bouwwerk hebben gebaseerd.' De imposante constructie wordt maar liefst drie meter hoog, met een weegschaal van ruim tweeënhalve meter doorsnee.

Waarheidsgetrouw
Om ervoor te zorgen dat de waag geheel in stijl is van het Engeland uit de negentiende eeuw, dook Johan de geschiedenisboeken in. 'Zo kwamen we erachter dat ze vroeger vierkante moeren gebruikten, in plaats van de zeskantige die we nu kennen. Die oude exemplaren heb ik daarom waarheidsgetrouw nagemaakt.' Authentieke gewichten vond het tweetal in Apeldoorn. Daarnaast werd er oud hout gebruikt.

Verwondering
'Verwondering staat centraal tijdens het Dickens Festijn', legt van Beem uit. 'Daarom bedenken we ieder jaar iets nieuws om ons tafereel uit te breiden. Zo blijven we bezoekers verrassen. De organisatie heeft een theatergezelschap gecontracteerd die een act op maat heeft geschreven voor onze waag. Daar worden tijdens het Dickens Festijn door luidruchtige marktkooplui groenten en andere waren verhandeld.'

Naast de waag maakte het duo onder meer nostalgische vensters voor de ruim honderd ramen in hun straat. Daarnaast richten zij op 11 december een 'Small Market Street' en 'Royal Organ Hall' in, waar Meyer op zelfgebouwde orgels zal spelen.