De spelers en begeleiders en ouders van DIO'30 F2.
De spelers en begeleiders en ouders van DIO'30 F2. Foto: Arnie Loos

Jonge voetballers DIO'30 spelen toernooi in Roemenië

SIBIU (ROEMENIË) - Een groep van elf jonge voetballertjes van DIO'30 en negentien supporters is afgelopen weekend aanwezig geweest bij een voetbaltoernooi in het Roemeense Sibiu. Het idee daar te gaan spelen ontstond als geintje, maar werd, met dank aan enkele ouders, uiteindelijk ernst.

Vrijdagochtend vroeg vertrokken de voetballers, allemaal rond de acht jaar, en hun begeleiders richting Roemenië. Zoals de meeste onverwachte avonturen ontstond ook dit idee dankzij een flinke dosis (voetbal)humor. Omdat het Drutense meubelbedrijf Station 7 een deel van zijn meubels produceert nabij Sibiu, en het zoontje van deze ondernemer met zijn vriendjes voetbalt bij DIO'30, werd het idee geopperd om eens een keer in Roemenië te voetballen. Toen er uit Roemenië daadwerkelijk een uitnodiging volgde, staken enkele ouders de koppen bij elkaar en werd een reisplan uitgewerkt. Vervolgens werd een vlucht geboekt, een overnachting gezocht en schooldirecteuren voor één vrije ochtend benaderd.

Ontvangst
De Roemenen waren zeer vereerd met de Nederlandse inbreng. 'De organiserende club verraste de delegatie al op het vliegveld, met een spandoek met daarop HUP DIO'30. Bij aankomst in de stad Sibiu volgde een kinderrijke optocht door de stad, vervolgens werden de deelnemende elftallen groots gepresenteerd op het grote plein in het centrum van Sibiu. Met muziek en licht werd DIO'30 als eerste team naar voren geroepen. Op het podium ontvingen de jonge spelers een daverend applaus', aldus een van de begeleiders.

Voetbalstadion
Op zaterdag speelden de jongens hun eerste wedstrijd in een echt voetbalstadion. Bij de aftrap overhandigde de aanvoerder van DIO'30 de tegenstander een speciaal DIO'30-vaantje, geschonken door Toon de Jong reclame. Het stadion, Roemeens temperament en de vreemde taal maakte zoveel indruk op de Drutense voetballers dat de winst helaas uitbleef. De tweede pot werd wel gewonnen, en de laatste net niet.

De avondmaaltijd werd, op uitnodiging van de Nederlandse afvaardiging, genuttigd met het organiserende team. 'Hoewel de kinderen elkaar niet konden verstaan, was het super om te zien dat ze samen aten, speelden en zongen.'

Op zondag stonden de laatste twee wedstrijden op het programma. Deze eindigden beiden in een gelijkspel, voldoende reden voor een flink applaus van de fans in het stadion. Maandagochtend zat iedereen weer vroeg in het vliegtuig, om maandagmiddag weer aan te schuiven in de klas op school.