Met een drone voelt Neill zich weer even een kind.
Met een drone voelt Neill zich weer even een kind. Foto: Neill Roelofs

Nieuws over gadgets, technologie, elektronica, innovaties en games

Een drone haalt het kind
in je naar boven

Door Neill Roelofs

BENEDEN-LEEUWEN - Het gevoel wanneer je een drone voor het eerst in je hand hebt is moeilijk te beschrijven. Het brengt je terug naar de tijd toen je nog een kind was. De gezonde spanning wanneer je de doos opent, het ongeduld wanneer je nog allerlei facetten moet installeren en uiteindelijk de voldoening wanneer je het apparaat door de lucht ziet zweven.

Voor de beginners onder ons is het misschien wijselijk om uit te leggen wat nou precies een drone is. Een drone is een vliegend object dat bestuurd wordt middels een afstandsbediening. De term drone vindt zijn oorsprong in het leger en stamt uit de tijd dat luchtvaartuigen nog niet beschikbaar waren voor de consument. Tegenwoordig worden drones vooral gebruikt voor het maken van foto's of videomateriaal. Vanuit die doelstelling zijn ze dan ook voor iedereen, in diverse prijsklassen, verkrijgbaar. Van simpele uitvoeringen tot professionelere modellen.

Uniek model
Ik heb het genoegen gehad om een uniek model te mogen testen, de Phantom 3 Advanced. Een van de voordelen van dit model is dat er reeds een camera in gemonteerd is. Door middel van de stabilisatie technologie van deze drone blijft de camera tijdens de hele vlucht perfect in balans. Om de drone te besturen moet je een smartphone app downloaden. Vervolgens stop je deze smartphone in de bijgeleverde afstandsbediening. Logischerwijs moet je eerst allerlei instellingen toepassen voordat je kunt vliegen. Denk aan het invoeren van het geschikte hoogte niveau en de afstand tot de plek waar je staat.De camera van de drone controleer je via de smartphone op de afstandsbediening. Tijdens het vliegen kun je dus zelf bepalen welke beelden je vastlegt. Jij bepaalt of je filmt of dat je foto's maakt.

Vijf kilometer
Er werd mij van te voren ingefluisterd dat deze drone tot maar liefst vijf kilometer van de plek waar je staat zou kunnen vliegen. Uiteraard heb ik de proef op de som genomen, en ik kan je verzekeren dat vijf kilometer écht een eind weg is. Je bent oprecht bang dat je geliefde drone niet meer terugkomt. Het 'spelen' met de drone is dan ook waanzinnig leuk. Je stuurt van boven naar beneden binnen een razend tempo. Zoals gezegd voelde ik me echt weer een kind, dat een van zijn eerste cadeautjes krijgt.