De jagers te paard, met hun roedel Engelse honden.
De jagers te paard, met hun roedel Engelse honden. Foto: Veluwe Hunt

Traditionele Engelse slipjacht tijdens Dickens Festijn

DRUTEN – De Markt in Druten is tijdens het aanstaande Dickens Festijn het toneel voor een traditionele Engelse slipjachtdemonstratie. Gehuld in authentieke roodkleurige rokjassen, met witte broek en dito handschoenen, trakteren jagers te paard de bezoekers van het evenement op een indrukwekkend schouwspel. Samen met een roedel Engelse honden verzorgen zij gedurende de dag verschillende keren een demonstratie van het eeuwenoude ceremoniële jachttafereel.

De slipjacht, ook wel jagen achter de meute genoemd, is rijk aan traditie en is een aangelegenheid die afstamt uit het verleden. Tijdens een slipjacht wordt er een reukspoor gevolgd door een meute honden, dat vooraf getrokken wordt door man en paard. Er wordt dus niet op dieren gejaagd. De organisatie van het Dickens Festijn kijkt uit naar de slipjachtdemonstratie: 'Wij zijn ontzettend verheugd zo'n grote en unieke activiteit naar Druten te kunnen halen. De jacht is een typisch Engelse traditie en past daarmee perfect binnen de sfeer van ons evenement. Het belooft een imposant spektakel te worden voor jong en oud.'
Leuk en leerzaam
'De activiteit is niet alleen leuk, maar ook leerzaam', verzekert de organisatie. De 'huntsman', ofwel de hoofdjager, vertelt de toeschouwers van de demonstratie alles over de eeuwenoude traditie. De verschillende facetten van de jacht komen daarbij aan bod. Daarnaast wordt er meer verteld over de prachtige paarden en honden die voor de jacht ingezet worden.

Klanken van jachthoorns
De jachtdemonstraties worden afgewisseld met optredens van Sonneurs, die het tafereel opluisteren met de klanken van hun jachthoorns. Oorspronkelijk werden de grote hoorns door jagers gebruikt om elkaar signalen te geven in het veld. Voor allerlei situaties bestonden aparte signalen, zoals welk type wild werd gesignaleerd.

'De optredens van de Sonneurs geven zonder meer een extra dimensie aan het jachttafereel', aldus een woordvoerder van de organisatie.

Het Dickens Festijn vindt plaats op zondag 11 december van 11.00 tot 17.00 uur in het centrum van Druten. Meer informatie www.dickensdruten.nl.