Familie Zantout. Foto: John van Gelder
Familie Zantout. Foto: John van Gelder Foto: John van Gelder

Een lange weg van Syrië naar Druten

Door Elly Hagen

Druten - Rami Zantout is geboren in Syrië en woont nu anderhalf jaar in Druten. Het was een lange weg van Syrië naar hier. Alleen de overtocht naar Europa, met een klein bootje, duurde al ruim achttien uur. Ondanks het risico dat zij hiermee namen ondernamen Rami en zijn vrouw deze tocht. Zij willen een veilige toekomst voor hun twee kinderen van negen en elf, want de enige herinnering die zíj hebben aan Syrië, is oorlog.

Nadat Rami en zijn gezin uit Syrië vluchtten hebben zij een lang traject afgelegd. Ze verbleven acht maanden in Turkije. Ze staken de Middellandse Zee over in een klein bootje en nadat ze in Italië aan land gingen, reisden ze met de trein via Frankrijk en België naar Nederland. Rami vertelt dat Nederland hun doel was, omdat hij als kind al in Nederland geïnteresseerd was. Vooral het Nederlands voetbal had zijn interesse.

Nadat het gezin Zantout twee jaar geleden Nederland bereikte verbleven zij in asielzoekerscentra in Budel, Gilze en Nijmegen. Rami en zijn vrouw hebben in een hoog tempo de inburgeringscursus gedaan. Momenteel gaan zij drie keer per week naar de Radboud Universiteit om Nederlands te studeren. Ze willen graag zo snel mogelijk een zelfstandig leven opbouwen. 'Ik wil niet de hele dag thuis op de bank hangen en televisie kijken. Ik ben daarom vrijwillig tolk bij Vluchtelingenwerk geworden. Ik spreek Arabisch, Engels en Turks. Ons gezin is hier goed ontvangen en geadviseerd, en ik weet hoe belangrijk dat is. Het is namelijk pittig om tussen de Nederlandse regels je weg te vinden. Ik kan anderen hier nu bij helpen', vertelt hij. Rami somt enkele verschillen op: 'In Syrië wordt het meeste nog contant betaald, er zijn veel minder verzekeringen en er gelden andere wetten. Hier bestellen we alles via Marktplaats, in Syrië kochten we onze spullen meestal in de winkel.' In Syrië was hij imker. In Nederland kan hij dat niet als kostwinning doen. Hij wil graag samen met zijn vrouw Syrische gerechten gaan verkopen. Rami is hierover al wel met de gemeente in gesprek, maar heeft ondervonden dat de regel- en wetgeving ook op dit gebied complexer is dan hij gewend was in Syrië.

Een groot deel van zijn familie, waaronder zijn ouders, woont nog steeds in Syrië. Als vader is Rami ontzettend blij dat zijn gezin veilig is. Ze zitten in groep vijf en zeven en spreken nagenoeg alleen Nederlands. Voorlopig werkt hij zelf aan een toekomst waarbij hij zijn kinderen een veilige jeugd kan bieden.