Het maken van videodagboeken blijft populair.
Het maken van videodagboeken blijft populair. Foto: Neill Roelofs

Nieuws over gadgets, technologie, elektronica, innovaties en games

Vloggen, dagboek met videobeelden

Door Neill Roelofs

BENEDEN-LEEUWEN - Het zal de lezers van de Maas&Waler vast niet ontgaan zijn, de rel rondom de treitervloggers uit Zaandam. Wat begon als een onschuldig verhaaltje voor de camera is uitgelopen tot een nationale discussie. Vanzelfsprekend is dat het gedrag van deze jongeren niet goed te praten valt. Wat mij wel tegen het zere been is, is dat de negativiteit rondom het fenomeen vloggen alsmaar toeneemt.

We zullen bij het begin beginnen. Waar komt de naam vloggen eigenlijk vandaan? Het Engelse woord 'log' betekent 'dagboek'. Wanneer we de letter V van video voor het woord 'log' zetten, krijg je 'vlog', een videodagboek. Het bijhouden van zo'n dagboek met videobeelden heet vloggen.
Waar voorheen mensen een textueel dagboek bijhielden, doet de jeugd van tegenwoordig dat door middel van hun camera.

Kijk in het dagelijks leven
De fans van deze vlogs (en ook de vloggers zelf) zitten in een levensfase waarin identiteitsontwikkeling centraal staat. Een vlog biedt op een laagdrempelige manier een kijk in het dagelijks leven van leeftijd- en buurtgenoten. Wat speelt er binnen de belevingswereld van de jeugd? Wat is er op dit moment cool? Hoe moeten deze jongeren zich gedragen?

De volgers van deze vlogs herkennen zichzelf in situaties die in de filmpjes te zien zijn en leren op deze manier wat er op dat moment populair is bij hun leeftijdsgenoten.

Verbonden
Vlogs gaan dus eigenlijk over wat er echt belangrijk is voor de jeugd. Doordat de kijker alle aspecten van het leven van een vlogger te zien krijgt, voelt hij of zij zich daardoor ook eerder verbonden met de hoofdpersoon.

Iedereen is weleens jong geweest en kan zich vinden in de bewijsdrang of het streven naar het gevoel om 'erbij' te horen. Waar dit vroeger op straat of op de sportclub gebeurde kun je daar tegenwoordig de vlogs en het internet bij rekenen.

Verrijking
Persoonlijk zie ik dit als een verrijking van onze sociale cultuur.

Vloggen is dus zeker zo slecht nog niet, het is het verleden in een nieuw sausje gegoten.