Beweging heeft positief effect op diabetici

DRUTEN – Beweging is niet alleen goed voor de conditie, het draagt ook bij aan welzijn en gezondheid. Bas van de Goor, een topvolleyballer met diabetes, is hiervan een voorbeeld. Ondanks zijn aandoening sportte hij op wereldniveau en won met zijn team de Olympische Spelen en de Champions League. Hij ontwikkelde een landelijk wandelevenement, met als doel, diabetici in beweging te krijgen. Vanaf half mei konden mensen wekelijks, in hun eigen woonplaats en onder begeleiding, wandelen. Op 15 oktober wordt het evenement afgesloten met een landelijke finale in Apeldoorn. Dit jaar zullen ruim vijftig deelnemers uit Druten daarbij aanwezig zijn.

Door Elly Hagen

Diabetes is een aandoening waar drie op de tien mensen mee te maken krijgen. Door schommelingen van de bloedsuikerspiegel kunnen uiteenlopende klachten ontstaan. Beweging heeft een positief effect. Vanuit deze wetenschap stimuleerden huisartsenpraktijken Druten-Centrum en Druten-Zuid hun patiënten om wekelijks mee te gaan lopen met de Nationale Diabetes Challenge van de Bas van de Goor Foundation. Met succes, want deelnemers zijn enthousiast en spreken nu al over aantoonbare positieve resultaten.

Na een informatieavond in mei, sloten zich ruim vijftig wandelaars aan. Huisartsondersteuner Mieke van Oijen is een van de initiatiefnemers. Zij loopt met collega's en andere zorgprofessionals, waaronder fysiotherapeuten en huisartsen, wekelijks met de wandelaars mee. Alle deelnemers lopen op donderdagavond een uur en afhankelijk van hun conditie leggen ze tussen de 4,5 en 6 kilometer af. Het stimuleert, want de meeste deelnemers wandelen nu vaker dan een keer per week en ook combineren zij beweging met een aantal bezoeken aan de diëtiste. De combinatie gezond eten en beweging heeft een positief gevolg voor de bloedsuikerspiegel. Daarnaast is er sprake van bewustwording. De beloning in de vorm van een doos rumbonen, of een zak chips, die dan ook nog in een avond leeg moest, heeft plaats gemaakt voor een goed boek of een bezoek aan de schoonheidsspecialiste.

Anton Prinsen (68) en Bernadien Kuipers ( 52) bevestigen de opmerkingen van meerdere wandelaars. Anton heeft diabetes en COPD. Begin van het jaar voelde hij zich verre van goed en kampte met een flink overgewicht. In januari besloot hij, om zijn leven drastisch om te gooien. Hij ging gezonder eten, dronk geen alcohol meer en is letterlijk in beweging gekomen. Hij wandelt, fietst en gaat naar de sportschool. 'Het is een gezonde verslaving geworden,' vertelt hij lachend. 'Mijn klachten zijn aanzienlijk afgenomen, ik voel me veel beter en ik ben er trots op, dat ik van kledingmaat 60 naar 52 ben teruggegaan. Ik adviseer mensen: doe het voor jezelf en maak het vooral attractief, dan beleef je er veel plezier aan.' Bernadien heeft ruim zestien jaar diabetes. Ze spoot zichzelf al langere tijd 's avonds en kreeg begin dit jaar het advies om ook voor de maaltijden te gaan spuiten. 'Een ergere waarschuwing kon ik niet krijgen,' vertelt ze. 'Het knopje ging acuut om.' Een aantal consulten bij de diëtiste en de wandelingen hebben veel effect. Bernadien is afgevallen en haar medicatie en spuiteenheden zijn verlaagd. De zoutjes blijven voortaan in de winkel en van helemaal niet wandelen is ze nu voornemens om zich volgend jaar voor de Vierdaagse in te schrijven.

Deelname aan de Challenge heeft veel deelnemers in beweging gezet, maar ook hebben zij de regie over hun eigen gezondheid weer voor een groot deel teruggenomen. De gesprekken over diabetes en eetpatronen voeren echter niet de boventoon tijdens de wandelingen. Het is een ontmoetingsmoment, dat sociaal contact en gezelligheid met zich meebrengt. De wandeling bij Paleis het Loo in Apeldoorn is een mooie afsluiting van twintig weken wandelen onder begeleiding. Het zal voor meerdere deelnemers ook het begin zijn van nieuwe zelfstandige wandelclubjes, want samen lopen stimuleert om regelmatig op pad te blijven gaan.
Meer informatie over de Diabetes Challenge: www.bvdgf.org

Foto: Wim Arts