Blauw, geel, groen........

Dat sommige mensen 'n gezicht hebben dat vraagt om een mep is bekend, maar dat een complete gemeente diezelfde agressie opwekt is nieuw voor me. Toch wordt Druten al jaren systematisch getroffen door vandalen. Wat ooit begon met tig gesloopte bushokjes en hangjongeren die bedrijventerreinen terroriseerden is uitgemond in een geweldspiraal.

Alleen al in augustus kreeg de politie bijna 70 aangiftes: gemolde autobanden, spiegels en ruiten en, doe 's gek, drie brandstichtingen. Dit zijn geen kwajongensstreken meer. Al lijken jongens wel de daders. De politie hield een 13-jarige jongen aan die banden lek zou hebben gestoken, al vermoeden ze dat er een groep achter de vernielingen zit. Nou, dat vermoeden zal ergens op gebaseerd zijn toch?

Daar lijkt me een taak weggelegd voor jeugdwerk. Afgelopen april werd nog fiks geïnvesteerd in het Drutense jongerenwerk: het jeugdhonk is permanent langer open en er kwam een parttime jeugdwerker bij, wat het aantal jongerenwerkers op anderhalf bracht. Hebben zij misschien iets gehoord? Heeft de politie er al naar gevraagd?
Ik gok van niet, de daders van de vernielde bushokjes zijn immers ook nooit opgepakt. Misschien eens tijd om de zaken nu wat anders aan te pakken? Misschien kan burgemeester Van Riswijk eens eisen dat er tijdelijk meer politie naar Druten komt! Wie? Burgemeester Van Riswijk...

Net als de voorgaande keren is Luciën in geen velden of wegen te bekennen. Goed, hij heeft momenteel ongetwijfeld een dagtaak aan de lieve vrede bewaren nu coalitiepartijen rollebollend over straat gaan vanwege een nieuwe wethouder... Maar als burgervader is hij te allen tijde eindverantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid.

Als meer blauw op straat uitblijft, gaan burgers zich groen en geel ergeren en nemen ze het recht in eigen hand. Via Facebook en Whatsapp houden ze elkaar in de gaten en op de hoogte. De politie vindt dat prima zolang men maar niet 'voor eigen rechter gaat spelen'.
Blijkbaar heeft de zo bejubelde participatiesamenleving dan toch z'n grenzen. Hoog tijd dat Druten kleur bekent...

Dhr. E. van Wijk