De vier door de Maas&Waler geselecteerde monumenten die u zeker niet mag missen tijdens Open Monumenten Dag.
De vier door de Maas&Waler geselecteerde monumenten die u zeker niet mag missen tijdens Open Monumenten Dag. Kaart: Google Maps. Artwork: Hein van Houten

Gluren bij monumentale buren

MAAS EN WAAL - Op zaterdag 10 en zondag 11 september openen verschillende monumenten in het Land van Maas en Waal hun deuren voor publiek tijdens Open Monumenten Dag. Een mooie gelegenheid om te gluren bij monumentale buren. Maak kennis met de streekgeschiedenis en neem een kijkje in de bouwwerken die symbool staan voor onze cultuur. De Maas&Waler selecteerde vier monumenten die u zeker niet mag missen.

Fort Sint Andries,
Heerewaarden

Oud Fort Sint Andries is de plek waar de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog hun grootste militaire bouwwerk in ons land neerzetten. Daarvan is niets meer over, maar er zijn nog wel restanten te zien van het Nieuw Fort Sint Andries uit 1816, wat dichtbij ligt. Aanstaande zondag kun je de historie van deze plek zelf voelen. Een vrijwilliger van Staatsbosbeheer vertelt je alles over de geschiedenis van deze plek. Ook de boswachter is aanwezig om vragen over dit gebied te beantwoorden. Voor de kinderen zijn er diverse activiteiten rond het thema forten, verzorgd door vrijwilligers van het nabijgelegen bezoekerscentrum De Grote Rivieren. Locatie: Waaldijk in Heerewaarden.

Van Delenspad, Druten
In de Veerstraat is het restant zichtbaar van het Van Delenspad. Dit wandelpad liep in vroeger tijden van het kasteel van de adellijke familie Van Delen, aan de Heersweg, naar het theekoepeltje op de Waalbandijk, ooit middag rustplaats van de familie. In de Heemtuin bij het theekoepeltje is een imker aanwezig, worden verhalen verteld en kan men kennismaken met bijzondere planten en kruiden.

De Beatrixmolen, Winssen
De Beatrixmolen is een prachtige windkorenmolen op een belt, en bestaat uit een met riet gedekte achtkant op een dito bakstenen voet, waarvan de hoeken zijn verzwaard en onderling verbonden. De molen, oorspronkelijk een poldermolen afkomstig uit Alphen aan de Maas, werd omstreeks 1835 naar Winssen overgeplaatst. Voor de gelegenheid worden er aanstaande zondag, door de werkgroep Winssen in Beeld, unieke filmbeelden vertoond uit de jaren '50. Locatie: Molenstraat in Winssen.

Sint Judocuskerk,
Hernen

De Sint Judocuskerk in Hernen is een bijzondere neoromaanse kruisbasiliek met rijkelijke gevelversiering en een apsisvormig uitgebouwd torenportaal. Deze kerk wordt tot één van de mooiste kerken van Gelderland gerekend en is aanstaande zaterdag en zondag geopend voor publiek. Het eveneens neoromaanse interieur omvat velerlei opmerkelijke symboliek. In de kerk bevindt zich eveneens een orgel met hoofdwerk en positief uit 1856. Locatie: Dorpsstraat 35 in Hernen.