Foto: Ruben Schiks
Foto: Ruben Schiks Foto: Ruben Schiks

Over het Weurtsche Straatje naar Steenfabriek Bunswaard

WEURT - De imposante steenfabriek De Bunswaard in de Weurtse uiterwaarden was jarenlang de drijvende motor van de plaatselijke economie. Hoewel er al jaren geen rook meer uit de reusachtige schoorsteenpijp komt is het industriële monument nog steeds één van de meest iconische bouwwerken van Weurt. Op zaterdag 10 september vertelt Paul Smits, van Stichting Historisch Besef Beuningen, alles over de rijke nijverheidshistorie.

'De Bunswaard dateert uit het jaar 1839. In de zogeheten vlamoven werden in het verleden miljoenen stenen op ambachtelijke wijze gebakken. Tijdens Open Monumentendag vertel ik bezoekers alles over het fabricageproces. Daarbij kunnen zij een kijkje nemen in de ruimten waar stenen gebakken werden en op de stookzolders', aldus Smits. Samen met Pieter van Oss vormt de Weurtenaar het Comité Open Monumentendag Beuningen.
Weurtsche Straatje
Bezoekers bereiken de fabriek na een korte wandeling over het Weurtsche Straatje, de eerste dijk in Maas en Waal die rond 1100 gebouwd werd door boeren als waterkering. William van den Akker, gids van Het Dijkmagazijn, verzorgd excursies over het Weurtsche Straatje. Om 12.30 uur vertrekt een wandeling vanaf De Bunswaard en om 14.00 en 16.00 uur vanaf de hoek Distelakkerstraat/Dijk. De Bunswaard is open van 11.00 tot 17.00 uur.