Henry (links) en Geert Reijnen (rechts) met hun (klein)zonen in het pompoenenveld in Deest.
Henry (links) en Geert Reijnen (rechts) met hun (klein)zonen in het pompoenenveld in Deest. Foto: Ruben Schiks

Kennismaken met de pompoen tijdens Pumpkin en Countryfair

PUIFLIJK - Ooit gehoord van een Krooknek of Turkse muts? Het kan zomaar zijn dat deze pompoensoorten bij u om de hoek groeien. Met pompoenvelden in Puiflijk, Deest, Beneden-Leeuwen en Altforst zijn Geert en Henry Reijnen één van de grootste pompoenkwekers van ons land. Op zaterdag 10 en zondag 11 september openen zij de deuren van hun sierteeltbedrijf in Puiflijk, en laten zij bezoekers kennis maken met misschien wel één van de meest veelzijdige gewassen die er bestaan.

Door Ruben Schiks

Maar liefst 35 soorten pompoenen en kalebassen worden door de Puiflijkse vader en zoon verbouwd. 'Ruim twee derde is voor de export naar Duitsland', vertelt Henry. 'Al groeit de populariteit voor de pompoen als decoratie én groente in Nederland ieder jaar', vult Geert hem aan. Reden voor de twee om, inmiddels acht jaar geleden, te starten met een Pumpkin en Countryfair, om bezoekers op een leuke manier kennis te laten maken met de pompoen. 'Een pompoen is heel veelzijdig', aldus Geert. 'Naast decoratieve doeleinden wordt het product gebruikt in talloze bereidingen.' Het is dan ook niet verwonderlijk dat de proeverijen ieder jaar weer veel lof oogsten bij bezoekers van het evenement. Ook dit jaar heeft de culinaire brigade van de familie Reijnen niet stil gezeten. 'Ditmaal trakteren wij bezoekers onder andere op verschillende soorten pompoensoep, -pesto, -chutney en -smoothies. Daarnaast kunnen bezoekers genieten van ijs met pompoendressing', aldus Henry.

Knutselen met pompoenen
Naast proeverijen zijn er verschillende kramen op de fair te vinden. Ook voor de kinderen zijn er verschillende activiteiten, waaronder knutselen met pompoenen. Op het gezellige terras kunnen bezoekers, onder het genot van koffie met huisgemaakt gebak, op zondag genieten van de optredens van drie regionale smartlappenkoren. Op de zaterdag zijn er demonstraties van Just Dance en Shaolin Kempo Banteng.

De Pumpkin en Countryfair wordt gehouden aan de Oude Koningsstraat 4 in Puiflijk en duurt beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt 1,50 euro.