Afbeelding
Foto: iStock photo

Dubbel glas: besparing op uw energiekosten

Het Is algemeen bekend; met dubbelglas bespaar je flink op je energierekening. Dit kan op jaarbasis oplopen tot enkele honderden euro's. Zeker met zogenaamd HR Glas (Hoog Rendement glas). Daar zit namelijk een coating in die de binnenwarmte terug-reflecteert en zonnewarmte van buiten wel binnenlaat.

Door Piet Zeeuwen

In HR glas bestaan er een aantal gradaties: HR, HR+ en HR++. HR is dubbel glas met de coating zoals hierboven beschreven.
Bij HR+ zit er ook nog een gasvulling van Argon of Krypton in en is 12 minimeter. dik. HR++ is net als HR+ ook nog gevuld met gas maar is minimaal 15 minimeter dik.
Dubbel glas bespaart jaarlijks gemiddeld 20 m3 gas per m2 glas. Afhankelijk van de prijzen van je energieleverancier kun je bij een gemiddelde woning met zo'n 20 m2 glas toch al gauw tussen de twee en driehonderd euro per jaar aan energiekosten besparen.

Heb je nog enkel glas? Dan is het bekend, dat het slecht tot geheel niet isoleert. De warmte gaat makkelijk van binnen naar buiten. Enkel glas kan heel mooi zijn, zeker bij authentieke panden. Maar het heeft als nadeel, dat hiermee hogere energiekosten betekent.

Als je besluit het enkel glas te vervangen door dubbel glas kent dat naast de besparing op de energierekening ook nog meer voordelen: dubbel glas houdt veel meer geluid tegen dan enkel glas, het houdt warmte binnen en de kou buiten. Bovendien is het geluidwerend en je binnenklimaat wordt een stuk prettiger. Wil je enkel glas laten vervangen door dubbel glas, dan betekent dit een flinke investering, die je niet in een jaar hebt terugverdiend. De prijzen per vierkante meter lopen behoorlijk uiteen en liggen tussen de 30 en 100 euro. Deze prijzen zijn afhankelijk van de extra werkzaamheden en de kwaliteit van het dubbel glas. Vraag diverse offertes aan bij glaszetters en laat je informeren over de afschrijving.

Vraag bij de specialist een gedetailleerde offerte aan. Mocht de investering niet in je budget passen, dan kan je bekijken welke werkzaamheden je eventueel zelf kunt doen. Een voorbeeld hiervan is zelf het verwijderen van het oude enkel glas. Het glas kun je gratis wegbrengen naar de glascontainers bij de gemeentelijke milieustraat. Voor de eventuele oude kozijnen moet bij de meeste milieustraten per kilogram betaald worden.

Je kunt natuurlijk ook het nieuwe dubbelglas zelf plaatsen, maar dit wordt toch meestal wel sterk afgeraden. Het is namelijk een heel secuur en best wel moeilijk karwei. Als je ervoor kiest om het door een professioneel bedrijf (glaszetter) te laten doen, adviseert men bijna altijd het oude enkel glas verwijderen en afvoeren ook door hen te laten doen. Het voordeel van een erkend, gevestigd glaszettersbedrijf is dat die vaak beter aanspreekbaar zijn dan iemand die het glaszetten erbij klust. En bedenk: de vakman heeft veel ervaring opgedaan, heeft officieel een bedrijf en heeft een naam hoog te houden. Mocht er onverhoopt iets niet goed zijn gegaan, dan kan je je in dit geval altijd beroepen op de garantie. En dat geeft toch een iets warmen gevoel.

Het alom terugkerend advies is ook om een glaszetter uit de buurt te nemen. Je kunt die glaszetter gemakkelijker aanspreken op zijn uitgevoerde werkzaamheden. Een goede maatstaf is om het bedrijf waarmee je in zee gaat te kiezen in een straal van rond de 25 kilometer. Je zult een goede klantervaring en tevredenheid hebben als je met erkende glaszetters uit de buurt werkt. In ons verspreidingsgebied zijn een aantal glaszetters en/of schildersbedrijven die je kunt benaderen.