Afbeelding
Foto: José Iping

ALS-patiënt schenkt actietandem aan ALS Nederland

Door Karin Swanenberg

RHENEN - Een zonnige 'bedankdag' in Ouwehands Dierenpark, een speciale zeeleeuwenshow voor alle vrijwilligers en organisatoren van de Tour du ALS 2016 en de bekendmaking van de totale opbrengst: 774.000 euro. In deze setting hield Frank van der Wielen, ALS-patiënt uit Boven Leeuwen zijn eigen evenement: hij schonk zaterdag een oranje 3-persoons tandem aan stichting ALS Nederland, inzetbaar voor acties en campagnes.

De tandem symboliseert de samenwerking en eenheid van 3 stichtingen: ALS Nederland, Tour du ALS en ALSopdeweg!, waarvan kopstukken -Gorrit-Jan Blonk, Gert-Jan Pijl en Richard Beets- op de 3 zadels gaan zitten. Voorop de tandem de strijdkreet 'Samen trappen we ALS de wereld uit'. En bij kreten alleen moet het niet blijven, legt Frank uit: op de bagagedrager staat een solide stalen donatiebox. Want geld voor onderzoek blijft nodig. Doneren heeft zin. Recente ontdekkingen kunnen op termijn tot een ALS-behandeling leiden. De bodem van de box is al snel onzichtbaar.

Frank zag de tandem tijdens de Tour du ALS bij een antiquair, dichtbij de Mont Ventoux. "Die tandem zei tegen me: ik kan jullie helpen, ik ben voor ALS Nederland". Frank kocht tandem, regelde vervoer en liet de actiefiets geheel restaureren door PROFILE Romijnders uit Leeuwen. "Alle bedrijven die werk of onderdelen leverden, deden dit vrijwel gratis. Ik ben zeer dankbaar. Ook de mensen die de reclamecampagne op een vrachtwagen realiseren, met de ALS-tandem als beeldmerk". De eerste actie regelt Frank zelf. De ALS-tandem krijgt een prominente plek bij de komende Dijkenloop. De eerste reservering is deze middag ook een feit: voor de editie van 2017 fietsen 3 Tour du ALS tandemfietsers van het eerste uur, gesponsord, er in 10 dagen mee naar Frankrijk.