Een aantal leden van gymclub MBvS tijdens één van de oefeningen.
Een aantal leden van gymclub MBvS tijdens één van de oefeningen. Foto: Jos Henricks

MBvS Afferden houdt ouderen in beweging

AFFERDEN - Ouderen zijn in Kulturhus De Meent in Afferden wekelijks in de sportzaal met drie groepen in beweging. De vereniging Meer Bewegen voor Senioren (MBvS), met ruim zeventig leden tussen de zestig en tachtig jaar, is al meer dan tien jaar actief. Dat gebeurt in een sfeer waarin het op peil houden van de conditie, gezelligheid en sociaal contact samengaan.

Door Anton Janssen

Afferden kende in vroeger jaren een herengymclub die ter ziele ging. Tien jaar geleden was Mart van As de initiatiefnemer voor een nieuwe, nu gemengde groep met bewegende ouderen. Dat gebeurde aanvankelijk onder de vlag van de Stichting Voormekaar. De nieuwe groep begon met achttien deelnemers en stond ook open voor dames, die intussen het aantal heren overvleugeld hebben. Met de groei van MBvS koos de groep in Afferden voor een zelfstandige vereniging, los van Voormekaar. De groep met een eigen docente heeft drie groepen, waarvan er twee een wachtlijst hebben en de derde al aardig vol loopt. MBvS houdt de mogelijkheid van nog een groep open.

Bewegingsoefeningen
De bestuursleden Henk Groenen, Jos Henricks en Nico van Veen benadrukken dat de leden van hun vereniging uit alle dorpen in de gemeente Druten en omliggende dorpen afkomstig zijn: 'Ons doel is de deelnemers telkens een uur lang met bewegingsoefeningen actief te laten zijn. Ook balsport, badminton, knots- of ringhockey of werken met andere attributen komen aan bod. Wij richten ons op het voorkomen van fysieke en geestelijke aftakeling.'

Het seizoen bij MBvS loopt van begin september tot eind mei, met een onderbreking van twee weken rond Kerstmis. Het wordt steevast afgesloten met een dagactiviteit die door leden zelf wordt georganiseerd. Ook het sociale aspect is belangrijk: elke eerste week in de maand wordt na het sportuurtje samen koffie gedronken.

Niets moet, alles mag
De bijeenkomsten van MBvS verlopen volgens een vast patroon en beginnen met een warming up. Bij het werken met attributen en bij de balsporten wordt ook aan geheugentraining gedaan. Het bezig zijn met de conditie kent een gevarieerde indeling. Henricks: 'Ieder doet mee naar zijn eigen mogelijkheden. Niets moet, alles mag.'

Valpreventie
Bij MBvS in Afferden, dat zelf over veel sportmateriaal beschikt, is in De Meent een AED aanwezig en er is een speciaal opgeleid reanimatieteam met vrijwilligers voor iedere sportgroep.
De vereniging onderzoekt de mogelijkheden haar activiteiten uit te breiden met een cursus valpreventie. Een val kan voor ouderen grote gevolgen hebben. De cursus kan de valrisico's bij deze doelgroep verkleinen.

Gratis mee sporten
Komende vrijdag 2 september gaat MBvS weer van start. Er wordt gesport op dinsdagen van 9.00 tot 10.00 uur en op vrijdagen van 9.00 tot 10.00 uur en van 10.15 tot 11.15 uur.
Belangstellenden mogen vrijblijvend binnenwandelen en twee keer gratis mee sporten. Een binding met Afferden is niet nodig: iedere senior uit Maas en Waal kan zich aansluiten. Meer informatie is te vinden op www.mbvs.nl.