Buorlju

Ik mocht weer mee dit jaar. Op vakantie. En wel naar Sexbierum, zoals u vorige week kon lezen in de column van mijn man. Vorig jaar nog wilde hij graag 'even alleen' zijn (lees: het begin van de midlifecrisis), maar nu kon hij vrouwlief weer naast zich dulden en dús trokken hij en ik met een gehuurde pipowagen de Friese polder in. Ik moet bekennen dat vakantie een groot woord is als je in een houten kar je dagen moet doorbrengen, terwijl je liever in een all-inclusive resort had gezeten, maar dat terzijde. Uiteindelijk maakt het ook niet zoveel uit wáár je zit, er is tenslotte altijd wel íets te bekritiseren.
Ergens vlak na Fatum en Tzum, ter hoogte van het buurtschap Lutjelollum (ja echt... Lutjelollum) begon de ellende. Eerst was de pipowagen te kleurrijk (tja…), toen was het landschap te kaal en daarna bleken ook hier de toeristische trekpleisters (als ze er al zijn) niet goed in kaart gebracht. En dus zat meneer de eerste dagen alleen maar te knorren op het gestippelde bankje achter de polkadotgordijntjes. Want natuurlijk had hij de illusie dat het gras bij de buren groener zou zijn. En hoewel dat natuurlijk (bijna) nooit zo is, kun je de Lutjelollummers ook niet echt buren noemen. Of 'buorlju' zo u wilt.

Maar om even terug te komen op het thema van zijn column van vorige week, Toe Toerisme!, hij had wel een punt. En dat zeg ik niet vaak. Want wat heeft het Land van Maas en Waal de nietsvermoedende toerist nu eigenlijk te bieden. Maas en Walers weten wel waar ze het zoeken moeten in de streek, maar waarom weet het gros van Nederland dat niet? Omdat er geen promotie is. Geen gezamenlijk idee. Geen slogan. Geen campagne. En dús moet er een plan komen om Maas en Waal te promoten. Om de regio op de kaart te zetten búiten de regio. Om potentiële vakantiegangers te lokken. Om bij ze in het vizier komen. Op een positieve manier welteverstaan... Het feit dat Druten het landelijke nieuws haalt door de vele lekgestoken autobanden is niet echt bevordelijk voor je status op de toeristische ladder... Of je moet met je paard en pipowagen willen komen. En dat is écht niet aan te raden.

Mevrouw A. van Wijk