Afbeelding
Foto: Henk van Coolwijk

Drukke tijden voor agrariërs in de streek

MAAS EN WAAL - Met de aanvang van de graanoogst breken drukke tijden aan voor de agrariƫrs in onze streek. Naast het maaien, schudden, dorsen en persen van hooi en stro, wordt er overal in het Maas en Waalse land ijverig gehakseld.

Wie afgelopen weekend door de streek fietste, wandelde of met de auto reed, zag om zich heen menig agrariƫr zijn akker bewerken. Bijna in ieder dorp zorgden de brullende pk's van machines en werktuigen voor interessante schouwspelen.

Oogstmaand
In Maas en Waal houdt men nog vast aan de Oudhollandse maandnamen. Van oudsher is april de grasmaand, mei de bloeimaand, juni de zomermaand, juli de hooimaand en augustus de oogstmaand. Naast het dorsen van hooi en stro worden er dan ook overal heerlijke fruitsoorten van eigen bodem geoogst. In Puiflijk en Horssen vindt men volop appels en rode bessen. In Beuningen worden volop pruimen geoogst en in Dreumel weer peren. Verscheidene boeren verkopen die heerlijke streekproducten in stalletjes en kraampjes op hun erf. Rechtstreeks van het land.