Afbeelding

MFC Heerewaarden, van plan naar pand

HEEREWAARDEN - Het project 'Heerewaarden springlevend naar 2015' was in 2007 aanleiding voor het verkennen van de mogelijkheden een multifunctioneel centrum in het dorp te realiseren. Met een beetje geluk staat dat centrum er eind 2017. Tien jaar na de eerste plannen.

De gemeenteraad van Maasdriel besloot in december 2014 budget beschikbaar te stellen voor de realisatie van een multifunctioneel centrum (mfc) aan de Langestraat in Heerewaarden. In februari van dit jaar werd het voorlopige ontwerp gepresenteerd. Behalve een nieuwe school, de peuterspeelzaal, een gymzaal en vergader- en ontmoetingsruimtes komen er op het complex een nieuw voetbaltrainingsveld, een parkje en twee nieuwe tennisbanen.

Investering
De gemeente Maasdriel bekostigt de investering van 3,2 miljoen euro, voor realisatie van het complex. Een aantal partijen draagt bij aan deze investering, waaronder de provincie (480.000 euro), De Kernen (200.000 euro) en de regio (100.000 euro).

Architect Anoul Bouwman, zelf inwoner van Heerewaarden, tekende voor het ontwerp van het mfc. Het toekomstige complex kenmerkt zich door een bakstenen gevel en een prominente schoorsteen, als ware het een steenfabriek.
Aannemer
Aannemer van het grootscheepse project is nog niet bekend. Er loopt op dit moment een aanbestedingsprocedure. De komende weken wordt hierover meer duidelijkheid verwacht. De planning is dat eind 2016, begin 2017 met de werkzaamheden kan worden gestart. De bouw van het complex neemt ongeveer een jaar in beslag. Gemeente Maasdriel heeft 31 december 2017 als uiterste opleverdatum gesteld.

Beheer en exploitatie
Ondanks dat de eerste paal nog geslagen moet worden, wordt achter de schermen al druk overleg gevoerd over de (her)inrichting en het beheer van het complex en wie welke verantwoordelijkheden gaat dragen. Een stichting, opgericht door inwoners van Heerewaarden, gaat de ruimtes naast de school exploiteren.
Naast het nieuw te bouwen MFC wordt Heerewaarden op dit moment op meer plaatsen aangepakt. Zo is woonstichting De Kernen bezig met sloop en nieuwbouw van huurwoningen en worden bij de entree van Heerewaarden een rotonde en nieuwe bushaltes aangelegd. Er wordt tevens hard gewerkt aan de herontwikkeling van de oude school en het voormalige dorpshuis.