Vogelvlucht impressie inrichting schiereiland Beuningse uiterwaarden.
Vogelvlucht impressie inrichting schiereiland Beuningse uiterwaarden. Artist Impression: Dirk Oomen

Spelen en recreëren in de Beuningse uiterwaarden

WEURT - Aan het einde van het Weurtsche Straatje ligt, in het Grindgat bij Weurt, een schiereilandje. Restanten van muren, vloeren en kades herinneren aan vervlogen tijden, maar daar komt nu verandering in.

Door Ruben Schiks

Met de aanplanting van twee hazelnotenbomen, door leerlingen van basisschool De Ruyter uit Weurt eerder dit jaar, is de start gemaakt van een indrukwekkende transformatie. Het schiereiland wordt de komende jaren omgetoverd tot een aantrekkelijke trekpleister voor wandelaars, fietsers en spelende kinderen.

Staartjeswaard
De geschiedenis van de plek staat in het teken van bouwnijverheid. In het begin van de vorige eeuw stond op het schiereiland de imposante Steenoven 'Staartjeswaard'. Later herbergde de karakteristieke plek in de Beuningse uiterwaarden een smederij en scheepswerfje. De gebouwen zijn in de jaren '70 gesloopt, waarna het gebied is verwilderd.

Bouwhistorie
Het schiereiland wordt de komende tijd opgeschoond en geëgaliseerd. Zo ontstaat een aantrekkelijke gras- en bloemrijke plek, die bovendien een fijn thuis vormt voor insecten, watervogels en bevers.
Om de bouwhistorie 'beleefbaar' te maken worden elementen van vroegere bebouwing hergebruikt. Zo vormen de vloedkelders, die als een dikke muur de gebouwen beschermden tegen het kruiende ijs van de Waal, in de toekomst een avontuurlijke speelomgeving.

Uitkijktoren
Picknicktafels, zitbankjes en fietsenrekken moeten de plek in de toekomst aantrekkelijk maken voor recreanten. Geen standaard buitenmeubilair, maar elementen die de sfeer van de natuurlijke omgeving ademen. Een uitkijktoren, geïnspireerd op de vorm van een historische schoorsteen, biedt bezoekers straks een fraai uitzicht over de Waal.

Recreanten kunnen deze zomer al gaan genieten van de unieke plek. De verdere ontwikkeling en de bouw van de uitkijktoren staan op de planning voor 2017.