Zorg ervoor dat jouw huis aan deze inbreker voorbij gaat.
Zorg ervoor dat jouw huis aan deze inbreker voorbij gaat. Foto: Studio Pannekoek

Veilig op vakantie

Maak je huis inbraakproof

MAAS EN WAAL – Terwijl jij lekker cocktails drinkt op het strand onder een parasolletje en je afvraagt waar je vanavond gaat eten, zijn er wellicht inbrekers die zich afvragen wat ze vannacht uit jouw huis kunnen halen. Om dat te voorkomen heeft de Maas&Waler experts ingeschakeld om tips te geven zodat jouw huis deze zomervakantie inbraakproof is. Veel mensen beseffen niet wat voor impact een inbraak kan hebben. "Voorkomen is beter en goedkoper dan herstellen", laten de experts weten.

Je huis inbraakproof maken begint bij de beveiliging van ramen en deuren. Onderzoek heeft aangetoond dat het risico op inbraak met 95 procent wordt verminderd met goed gecertificeerd hang- en sluitwerk. Plaats aan de scharnierkant van ramen en deuren dievenklauwen en voorzie deuren van een anti-inbraakstrip.

Ruim tachtig procent van de inbraken is een gelegenheidsinbraak. Zorg ervoor, zeker in de vakantietijd, dat jouw huis er bewoond uit ziet. Ruim de post op en plaats een brievenbusafschermer. Een bewegingssensor of schemerschakelaar zal menig gelegenheidsinbreker afschrikken. Er zijn tegenwoordig tijdschakelaars die werken op verschillende tijdstippen. De tijdschakelaars zijn ook op afstand te bedienen, bijvoorbeeld met je mobiele telefoon.

Elektronische beveiliging
Met elektronische beveiliging worden onder andere inbraaksignaleringssystemen en brandmeldinstallaties bedoeld. Een elektronische beveiliging is bedoeld om een poging tot een inbraak of brand tijdig te signaleren. Bij een poging tot inbraak wordt de inbreker vroegtijdig gesignaleerd en kan hiermee schade worden voorkomen of beperkt. Bij brand kunnen direct hulpdiensten gealarmeerd worden. Ook hierdoor kan veel schade worden beperkt. Dat maakt deze vorm van beveiliging een belangrijke aanvulling op de bouwkundige beveiliging. Want wat hebt u aan bouwkundige barricades als inbrekers alle tijd van de wereld hebben om deze te doorbreken? Een ander essentieel voordeel van elektronische beveiliging is de brandbeveiliging. Bewoners worden niet in hun slaap verrast en mochten de bewoners niet thuis zijn, dan wordt de brandweer gewaarschuwd.

Elektronische beveiliging is altijd maatwerk, maar dat hoeft niet te betekenen dat het een kostbare zaak is. Er zijn tegenwoordig tal van mogelijkheden die goed en betrouwbaar zijn, zoals gecertificeerde draadloze oplossingen voor alarminstallaties.

Advies
Wil je meer weten over inbraak- of brandpreventie? De specialisten op deze pagina adviseren u graag en komen desgewenst voor advies aan huis.