Onder het genot koffie en een koekje zingen en trommelen de ouderen op de muziek mee.
Onder het genot koffie en een koekje zingen en trommelen de ouderen op de muziek mee. Foto: Chantal Roest

Met de muziek mee

DRUTEN – Het idee ontstond onder het genot van een kopje koffie. Een deelneemster van de dagbesteding voor ouderen, zette een bekend liedje in. Binnen korte tijd kreeg zij vocale bijval of trommelden mensen op tafel, het ritme mee. Uit het gesprek dat volgde bleek, dat deelnemers een schat aan ervaring hebben met het maken van muziek en er nog steeds door geraakt worden. Dit korte moment heeft tot gevolg dat Meer Voormekaar samen met De Nieuwe Muziekschool twee muziekworkshops voor ouderen op touw zet.

Door Elly Hagen

Alleen al de klanken van muziek kunnen er voor zorgen dat mensen niet stil blijven zitten en in beweging willen komen. Er wordt contact met elkaar gemaakt en emoties worden gedeeld.

Muziek geeft een saamhorigheidsgevoel, draagt bij aan Kwaliteit van Leven en geluk. Het kan zelfs positieve effecten hebben op ziekte en op mensen in een vergevorderd stadium van dementie.

Meezingen en -dansen
Onlangs is er tijdens het ochtendprogramma bij een van de locaties van Meer Voormekaar de proef op de som genomen. Aan de aanwezige deelnemers werd gevraagd, om hun gevoel van dat moment een cijfer te geven en dit op te schrijven of goed te onthouden.

Vervolgens kregen zij gedurende een half uur muziek te horen uit een voor hen, bekend repertoire. Bij de eerste tonen, werd er slechts zachtjes mee geneuried. Nadat een persoon zijn schroom overwon, sloten andere deelnemers aan en na een kwartier werd er volop meegezongen en zelfs gedanst. Na afloop werd de deelnemers gevraagd om opnieuw hun gevoel te beoordelen en zonder uitzondering, viel het cijfer dit keer hoger uit dan aan het begin van de sessie.
Muziekworkshops
Omdat muziek een aantoonbaar positieve uitwerking heeft op ouderen, zijn zowel De Nieuwe Muziekschool als Meer Voormekaar benieuwd naar de behoeften van ouderen op dit gebied. Over het algemeen bewandelen ouderen de weg naar de muziekschool niet meer en beperken zich hooguit tot het luisteren naar muziek. Een oud spreekwoord, als Mozes niet naar de berg komt, zal de berg tot Mozes komen, is van toepassing.

Het innovatiebudget van De Nieuwe Muziekschool maakt het mogelijk om binnen een grotere groep de muzikale behoeften te peilen. Het bestuur van De Nieuwe Muziekschool heeft dan ook besloten om bij wijze van proef twee muziekworkshops voor ouderen op locatie te gaan verzorgen.

Deest Ontmoet Elkaar
Gisteren heeft de eerste muziekochtend plaatsgevonden in 't Klòsterhûfke in Deest. Sinds 2014 kunnen ouderen hier op dinsdag en donderdag koffie drinken, bij 'Deest Ontmoet Elkaar,' (DOE). Om de voorzieningen dicht bij de mensen te houden, is er door Meer Voormekaar, in hetzelfde gebouw, sinds kort een dagbesteding gestart. Vooralsnog op maandag, maar met de mogelijkheid om uit te breiden naar andere dagen.

Ans van Dinteren en Mieke Wijnands, vrijwilligers van DOE, zijn door Meer Voormekaar aangesteld als begeleiders. Zij hebben geregeld met 't Klòsterhûfke, dat de muziekworkshops in de aula van de school kunnen worden gehouden.

Het Land van Maas en Waal
Dat muziek impact heeft, kwam gisteren tot uiting. 'Voor mij zijn ouderen een nieuwe doelgroep en ik heb echt even na moeten denken over een passend repertoire,' vertelt muziekdocent Yvonne Verschuren lachend. Yvonne pakte deze uitdaging met de voor haar gebruikelijke enthousiaste manier van lesgeven op. De muzikale stemming zat er dan ook al snel in. Nadat iedereen een beetje 'los' was gezongen, werden er ook kleine muziekinstrumenten ingezet, wat een extra dimensie aan de ochtend gaf. Ons eigen streeklied, 'het Land van Maas en Waal,' werd aan het einde van de workshop uit volle borst meegezongen.

Na afloop kregen de deelnemers enkele vragen, waarmee De Nieuwe Muziekschool en Meer Voormekaar inzicht willen krijgen in de behoeften van ouderen op muziekgebied. Het was duidelijk dat de meeste mensen hebben genoten van het eerste muzikale samenzijn. Volgende week donderdag zal de tweede workshop, opnieuw onder leiding van Yvonne Verschuren, plaatsvinden in 't Klòsterhûfke in Deest.