Neill Roelofs met zijn GoPro Fish Eye  camera in Griekenland.
Neill Roelofs met zijn GoPro Fish Eye camera in Griekenland. Foto: Josephien Jansen

Nieuws over gadgets, technologie, elektronica, innovaties en games

Fish Eye Camera's

In het huidige digitale tijdperk beïnvloeden technologische ontwikkelingen de manier waarop we werken en leven. Neill Roelofs uit Boven-Leeuwen volgt deze ontwikkelingen op de voet en deelt deze graag met de lezers van de Maas&Waler. Hij informeert ons elke maand over een leuke gadget, een nieuwe game of een bijzondere innovatie. Deze maand: Fish Eye Camera's.

Misschien kunt u zich nog die ene keer herinneren dat u op wintersport was en allerlei skiërs en snowboarders met camera's op hun helmen zag? Wellicht was u op een zonnige vakantiebestemming waarbij u zich afvroeg waarom de duikers en snorkelaars met een camera onder water gingen. Tegenwoordig zie je het ook gewoon op straat, mensen met een lange stok in de hand met een kleine vierkante camera erop gemonteerd.

Ik durf gerust te zeggen dat iedere lezer weet wat er gebeurt wanneer je een camera aanzet en wat je er uiteindelijk mee kan bereiken. Wat wel begrijpelijk is, is dat u zich afvraagt waarom de jeugd van tegenwoordig zo'n klein cameraatje meeneemt naar allerlei vreemde plaatsen en monteert op de meest ongebruikelijke plekken.

Grote beeldhoek
Wat deze camera's nou zo speciaal maakt is het zogenaamde Fish Eye effect. Dit houdt in dat de lens van de camera een objectief bevat met een grote beeldhoek, dat ervoor zorgt dat het beeld op de foto of video uiteindelijk rond wordt.

Door de perspectief vertekening ziet het beeld er heel anders uit dan normaal. Wat dichtbij is wordt immens groot, terwijl alles wat verder weg is weer heel klein op beeld komt.
Als u naar de foto kijkt ziet u wat ik bedoel.
Bescherming
Natuurlijk is dit effect erg gaaf, maar het is ook zo populair bij de jongeren door de bescherming. Deze multifunctionele camera's zijn omhuld door een stevige beschermhoes, waardoor ze bestand zijn tegen extreme omstandigheden op het gebied van beweging, weer en water. De kleine apparaten zijn dus ideaal voor de ruigere activiteiten, denk hierbij aan wintersport, mountainbiken of zelfs bungeejumpen.
Gemak
Wat deze camera's ook zo gewild maakt bij het publiek is het gemak. De toestellen bevatten heel weinig knoppen, waardoor de bediening en de werking ervan heel snel opgepakt worden. Met een paar drukken op de knop kunt u foto's maken, video's opnemen en zelfs panorama's maken.

Gemak bij de jeugd van tegenwoordig, is dat ook niet iets waar u zich in herkent?