Vierdaagse op Omroep Gelderland

MAAS EN WAAL - In de vierdelige serie 100x Vierdaagse Toen en Nu belicht Omroep Gelderland deze maand bijzondere aspecten van de Nijmeegse Vierdaagse. Presentator Harm Edens zoekt antwoord op de vraag hoe de Vierdaagse zich heeft ontwikkeld van een kleinschalige Nederlandse wandelmars tot het internationale evenement dat we nu kennen. In de tweede aflevering wordt aandacht besteed aan de 55 kilometer afstand, die tot 1967 gelopen werd en in 2016 eenmalig aan het programma is toegevoegd. Wethouder Michel Lepoutre en oud-wethouder André van de Hurk kijken daarin vooruit naar de doorkomst op 20 juli. De aflevering is terug te zien op www.omroepgelderland.nl.

160 meter
vlaggetjes

DRUTEN - In sporthal de Heuvel wordt woensdag 13 juli door vijfentwintig kinderen gewerkt aan een 160 meter lange vlaggenlijn, ten behoeve van de Vierdaagse. Freubelen met Made With Love wil daarmee haar steentje bijdragen aan de unieke doorkomst door Druten. Met de vlaggenlijn, die rond de 500 vlaggetjes telt, wordt het begin van de Drutense Hogestraat versierd.

Beuningen
Buitengewoon
Verlicht

BEUNINGEN - Om de 100ste Vierdaagse extra luister bij te zetten loopt een groep van 100 geselecteerde deelnemers de 'Ereronde'. Een extra ronde van 50 kilometer om de deelnemers, de wandelsport én de Vierdaagse gedenkwaardig te eren. Een eenmalige en buitengewone uitdaging. Op de avond voorafgaand aan de vier reguliere wandeldagen legt een groep van vijfentwintig wandelaars het 50-kilometerparcours af. Na het volbrengen van deze prestatie volgt een korte rust in de nacht, waarna de vijfentwintig 'Ereronde-lopers' samen met de overige 50 kilometer-wandelaars opnieuw de route lopen, nu op individuele basis. Tevens wordt het 50 kilometerparcours op de overige drie dagen op individuele basis afgelegd. De Ererondegroep bestaat uit een mix van de gekende Lange Afstandswandelaars, geüniformeerde wandelaars afkomstig uit Defensie, Politie en Douane, buitenlandse deelnemers, prominente wandelaars en de 'doorsnee' Vierdaagsewandelaar.

In de nacht van dinsdag 19 juli op woensdag 20 juli, rond 0.30 uur, passeren de wandelaars van de Ereronde de gemeente Beuningen. Burgemeester Carol van Eert wacht hen tegen 0.30 uur op, op het grasveld bij de speeltuin op de Burgemeester Geradtslaan. Inwoners van Beuningen worden uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. De organisatie verzoekt hen lichtjes mee te nemen. Rond 1.30 uur passeren de wandelaars de stoplichten bij Weurt.