Caithlyn Rosmalen met Tommie, haar grote vriend.
Caithlyn Rosmalen met Tommie, haar grote vriend. Foto: Lieke Beijer

Jongste Vierdaagseloper komt uit Ewijk

EWIJK - De honderdste Vierdaagse is voor Caithlyn Rosmalen uit Ewijk niet alleen heel leuk omdat het de eerste keer is dat ze meedoet aan het wandelevenement, maar ook omdat zij van alle 46.000 deelnemers de jongste loper is.

Door Lieke Beijer

De elfjarige Caithlyn werd geboren op 31 december 2004. Met nog 518 kinderen uit dat geboortejaar die meedingen voor de titel Jongste Deelnemer kwam Caithlyn als 'winnaar' uit de bus. Ze is geboren om half negen 's ochtends, en dat maakte haar de jongste. En dat is toch wel een beetje spannend, want Caithlyn wordt overspoeld door de media. 'Ik ben een beetje verlegen. Maar ik vind het wel heel erg leuk', antwoordt ze desgevraagd.

BeatBatten
Naast het trainen voor de Vierdaagse is Caithlyn druk bezig met geld ophalen voor een goed doel. Zij loopt namelijk voor de stichting Beat Batten. Batten is een slopende stofwisselingsziekte bij kinderen, die er toe leidt dat zij uiteindelijk blind raken en sterven tussen hun vijftiende en vijfentwintigste levensjaar. En daar wil Caithlyn een stokje voor steken.

'Een vriendje van mij, Roel (11), heeft Batten. Hij is mijn speelmaatje, maar doordat hij blind is gaat dat steeds moeilijker', vertelt de betrokken Ewijkse. 'Ik probeer hem wel te helpen, maar er moet een oplossing komen voor deze ziekte, want nu is die er nog niet.'

Sponsoren
Ook een bijdrage doen voor Caithlyns nobele goede doel? Ga dan naar www.devierdaagsesponsorloop.nl en zoek op Caithlyn Rosmalen.
Trainen
Tussen het geld ophalen door probeert Caithlyn zich ook voor te bereiden. 'Ik heb al driehonderd kilometer getraind. Ik ga gezellig met mama lopen. Dan praten we over dingen die we onderweg zien', vertelt Caithlyn giechelend.

'Als we dan grote, mooie huizen tegenkomen, zegt mama altijd tegen mij dat ik met een rijke man moet trouwen, zodat ik ook in zo'n mooi huis kan wonen.'

Jonge100
Behalve op de route kun je Caithlyn ook zien in de vlogs van de Kindercorrespondent, gemaakt door voormalig Jeugdjournaal presentator Tako Rietveld. De vlogs worden gepubliceerd onder de naam #Jonge100. Kijk voor meer informatie op www.kindercorrespondent.nl.