Harrie van Son.
Harrie van Son. Foto: John van Gelder

Harrie van Son zegt brandweer vaarwel

Door Elly Hagen

DRUTEN - Brandweercommandant Harrie van Son heeft gisteren zijn werkzame leven afgesloten. Hij werkte 48 jaar bij de gemeente, waarvan 40 bij de brandweer. Hij kijkt met een voldaan gevoel terug op zijn carrière en neemt met een dubbel gevoel afscheid. 'Brandweerlieden worden meestal besmet met een soort virus en moeten dan aan het einde van hun carrière zo ongeveer weggestuurd worden', vertelt hij lachend.

Als jongen speelde hij vaak met de brandweer-attributen van zijn vader. 'Mijn vader, peetoom en twee broers zijn jarenlang lid geweest van de vrijwillige brandweer. Zo ben ik op het idee gekomen dat brandweerman ook iets voor mij kon zijn.' Zijn eerste baan was bij gemeente Horssen en in 1982 werd hij aangesteld als hoofd bevolking bij de gemeente Druten. 'Ik was toen al bij de vrijwillige brandweer. Bij een reorganisatie in 1991 ben ik gevraagd om brandweercommandant te worden, eerst parttime en later fulltime. De motivatie onder brandweerlieden is meestal groot. Zij gooien alles opzij om op een melding af te gaan. Je maakt samen veel mee, je moet van elkaar op aan kunnen, en elkaar kunnen vertrouwen. Grote branden vormden voor mij een uitdaging. Ik ben bij de brandweer gegaan om mensen te helpen.'

De Maas&Waler dat ben ik
Harrie van Son stond deze week gepland als De Maas&Waler dat ben ik. Door omstandigheden heeft de redactie deze pagina een andere invulling gegeven. Gezien de actualiteit en het feit dat Harrie een Koninklijke onderscheiding heeft ontvangen, is besloten het artikel over Van Son toch deze week te plaatsen, hetzij ingekort. Het volledige artikel is te lezen op www.demaasenwaler.nl.