De jonge wielrenner in actie.
De jonge wielrenner in actie. Foto: Jurgen Seelen

Seelen naar NK wielrennen

DREUMEL - De zestienjarige Jurgen Seelen staat zaterdag op Goeree Overflakkee voor de tweede keer aan de start bij het Nederlands Kampioenschap (NK) voor nieuwelingen. Jurgen, die sinds 2010 de wielersport beoefent, is hoopvol, maar rekent zich niet tot de favorieten. De concurrentie is groot in een veld met 135 deelnemers.

Door Anton Janssen

De jonge wielrenner uit Dreumel volgt het voortgezet onderwijs en wil verder in de fietstechniek. Hij loopt stage bij een bedrijf in Zaltbommel. Jurgen, die in zijn eerste jaren al verschillende prijzen binnensleepte, deed ook aan wielrennen op de baan. Na zijn begin bij JVR De Batauwers in Tiel rijdt hij nu bij De Adelaar in Apeldoorn. Daarnaast wordt hij persoonlijk getraind door Reza Hormes en Mandy Beumer. Eén van zijn belangrijkste successen was vorig jaar het winnen van de wielerronde tijdens Dijkensport, waar hij als vijftienjarige, en jongste renner, als eerste over de eindstreep snelde.

Plaatsing
Jurgen: 'Het was leuk in eigen gemeente te rijden en de rit te winnen. Afgelopen winter maakte ik de overstap van baanrennen naar veldritten. Het was in overleg met de trainsters een bewuste keuze. Het gevolg was dat ik later begon met de training voor de wegritten, omdat het veldseizoen pas in februari voorbij was.' Seelen over het verloop van dit seizoen: 'Bij mijn eerste rit in Woensdrecht, meetellend voor de klimmerstrofee, reed ik in de top tien. Daarna had ik veel pech, met name materiaalpech. Dat is frustrerend, zeker als je benen goed voelen. Gelukkig was er niet alleen maar pech. Ik doe mee in het Euregio klassement met wedstrijden in Nederland en België. Daarin draag ik de blauwe trui, als leider van het sprintklassement. En in het algemeen klassement sta ik tweede.' Jurgen doet ook mee aan de Chronotrofee, een tijdritcompetitie in Limburg, en staat daarin derde. Hij haalde in landelijke wedstrijden voldoende punten om op het NK te starten. Gisteren kwam hij nog uit op het Districtskampioenschap tijdrijden in Bornerbroek, met als doel zich rechtstreeks te plaatsen voor het NK tijdrijden, eveneens op Goeree Overflakkee.

Concurrentie
Het NK voor nieuwelingen, aanstaande zaterdag, gaat over 81 kilometer en start om kwart over twee. Jurgen over deze koers om de nationale titel: 'Hoewel ik in vorm ben, voel ik me zeker geen favoriet. Er komen heel sterke renners, de concurrentie is groot. Ik ben in mijn sport een aanvaller en klimmer en bovendien een volhouder, iemand die niet snel opgeeft. Wielrennen is mijn levensstijl. Mijn doel het NK te halen heb ik bereikt. Elke wielrenner wil dat. En met mijn aanvallende stijl wil ik me zaterdag laten zien.'

In de komende jaren legt Jurgen de lat hoog: 'Ik weet dat het moeilijk is, maar ik hoop een profstatus te krijgen. Aan mijn motivatie zal het niet liggen. Nu maak ik gebruik van de talentenstatus, waardoor ik faciliteiten van Topsport Gelderland krijg.'