Opstap

Burgemeesters en wethouders behoren een dik salaris te krijgen en daar hoort uiteraard een royale wachtgeldregeling bij. Heb ik u al op de kast? En toch ben ik bloedserieus. Ik mag graag deze mensen op de hak nemen, maar vergis u niet: ze hebben functies met enorme verantwoordelijkheden en weinig zekerheden.

Buiten je schuld om kun je om wel honderd redenen de laan uitvliegen: van blunderende ambtenaren tot ruzie binnen de coalitie, je zit met de gebakken peren.
Maar hoe rijm ik dit met Geert Hendriks? In een ver verleden had de Beuningse wethouder terloops eens geroepen dat hij halverwege z'n tweede termijn wel eens kon gaan 'evalueren'.

Zijn 'conclusie' zorgde afgelopen week voor de grootste politieke verrassing van het jaar. Geert smeert 'm en zelfs zijn eigen partij BN&M had niets door.

In een persbericht lichtte Geert zijn besluit toe: 'Om mij volledig te kunnen focussen op mijn toekomst vind ik het niet gewenst de activiteiten die daarvoor nodig zijn, te combineren met mijn taken als wethouder.' Of, in gewoon Nederlands: 'Stik er lekker in, deze jongen gaat een andere baan zoeken!'

Hij moest eigenlijk nog twee jaar wethoudertje spelen, maar Geert zit liever nu al thuis door de vacatures te bladeren... Uiteraard met behoud van wachtgeld. Zo'n enkele duizenden euro's per maand. En dan kom ik toch even naast u op de kast zitten, want zo zijn we niet getrouwd. Het is al bizar dat hij schijnbaar zonder zinnige reden vertrekt, maar om je dan schaamteloos door te laten betalen van gemeenschapsgeld? Ja, het is zijn recht, maar ik had gehoopt dat 't Geert te na zou zijn.

Dan maar een kleine tip voor Geert om deze PR-nachtmerrie het hoofd te bieden. Z'n vorige werkgever was de gemeente Nijmegen, daar geldt een inspanningsverplichting om werklozen weer aan een baan te helpen. Geert zou er goed aan doen van die regeling gebruik te maken. In het ambtelijk apparaat is vast nog wel een plekje voor een afgetreden wethouder met wachtgeldafkickverschijnselen. Misschien op de afdeling uitkeringsaanvragen?

Dhr. E. van Wijk