Foto: Ger Loeffen
Foto: Ger Loeffen Foto: Ger Loeffen

Open Tuinen in Beuningen en Hernen

Door Ger Loeffen

MAAS EN WAAL - Groei & Bloei, de landelijke vereniging van tuinliefhebbers, houdt zaterdag 18 en zondag 19 juni haar jaarlijkse Open Tuinen Weekend. Een groot aantal leden zet om 11.00 uur de poort open voor belangstellenden en groenliefhebbers. Bij Groei & Bloei afdeling Rijk van Nijmegen en het Land van Maas en Waal doen veertien tuinen mee aan dit evenement.

De karakteristieke boerderij van Ben en Yvonne van Beuningen (foto), aan de Hosterdstraat in Beuningen, wordt omzoomd door een kleurrijke boerentuin van 3.000 vierkante meter. Daarbij horen een boomgaard en een biologische moestuin. Het grindpad met een totale lengte van vijfentwintig meter vormt de as van de tuin. Aan weerszijden van het pad worden gevarieerde, kleurrijke borders verdeeld door grind- en schorspaden. Ben en Yvonne hebben er een sport van gemaakt om zoveel mogelijk bijzondere planten te vinden met verschillende vormen en kleuren. De tuin is komend weekend op beide dagen te bezoeken. Adres: Hosterdstraat 9 in Beuningen. De tuin is niet rolstoelvriendelijk. Entree: een vrijwillige bijdrage ten behoeve van de Stamceldonorbank wordt op prijs gesteld. Meer informatie: www.hethofvanmarie.nl.

Stadstuin
De Beuningse stadstuin van Anneleen Verhaegen en Paul Torfs grenst met de achter- en zijkant aan het water, waardoor er niveauverschillen ontstaan. Het hele jaar door is er wel iets dat bloeit, maar vanaf februari tot november is er een telkens wisselend beeld. De aanleg van de 650 vierkante meter tellende tuin is vrij strak, de beplanting weelderig. Er zijn veel rozen, vaste planten en bollen. Elk moment van de dag geeft de tuin een ander beeld: de roze-blauwe border vangt zonlicht in de morgen, de warme border gloeit op in het avondlicht. De voortuin is vooral wit-blauw, de ene zijtuin wordt gedomineerd door helleborussen, de andere zijkant is meer een schaduwtuin. Adres: De Balmerd 60 in Beuningen.

Keramiektuin
Anita Wellen en Susanne Huting zijn al 40 jaar vriendinnen en begonnen in 1996 met handvorm keramiek in hun eigen atelier. Hun werk is tijdens deze dagen te bezichtigen in hun 'Keramiektuin' in Hernen. Beelden en schalen met vaak een grappig accentje. Het keramiek geeft een creatieve meerwaarde aan de tuin van 1.000 m² met hortensia's, rozen en vaste plantenborders. Er zijn verschillende leuke hoekjes en gezellige zitjes. De tuin is alleen op zondag 19 juni open. Adres: Dorpsstraat 39 in Hernen. Meer info: www.keramiektuin.nl.