Omgekeerd!

Een paar jaar geleden moest ik noodgedwongen mijn schuur vergroten, omdat de gemeente Beuningen een nieuw afvalsysteem introduceerde en ik voor elk soort afval een eigen container kreeg. Behalve voor plastic, daar waren plastic zakken voor. Al dat sorteren is hartstikke leuk tijdverdrijf voor mensen die graag milieustraatje in hun achtertuin spelen.

Maar dat afvalplan ligt nu in de prullenbak. Zowel Beuningen als Druten gaan restafval vanaf 2017 'omgekeerd inzamelen'. De eigen restafvalcontainer maakt plaats voor ondergrondse vuilopslagen en je moet 't er allemaal zelf naartoe slepen.

Ja, mevrouwtje... Ook als u toevallig oud, ziek of hulpbehoevend bent. Volgens de DAR en de gemeente moet je in die gevallen eerst zelf hulp regelen. Dat is ook omgekeerd denken: zij veroorzaken ongevraagd het probleem en wij moeten het zelf oplossen.

En als dat écht niet gaat en uw huis een privévuilnisbelt dreigt te worden komt de afvalcoach! Deze montere types gaan bekijken of het omgekeerd inzamelen volgens plan gaat. Zodra de boel vlekkeloos verloopt worden ze afgeschaft. Kortom, die zien de komende jaren geen arbeidsbureau van binnen.

Oh ja, en u hoeft na 1 januari niet meer te vechten bij de supermarkt om die laatste rol plastic+zakken. Iedereen met een eigen voordeur krijgt namelijk een nieuwe plastic container, in smaakvol grijs met een speels oranje deksel.

Een nieuwe container? Terwijl vrijwel iedereen al een overbodige restafvalbak thuis heeft staan? Hoe kun je beweren afvalverwerking zo voordelig en vooral milieubewust mogelijk te willen maken en op zulke grote schaal aan kapitaalvernietiging doen? Had huis-aan-huis een kekke sticker verspreid waarmee het woordje 'restafval' afgeplakt kan worden en voilà... Een hele vloot gerecyclede containers voor het plastic.

En wegen die paar kilootjes restafval minder echt op tegen de aanlegkosten van die ondergrondse vuilcontainers? Laten we hopen dat de gemeenteraden hier nog even heel kritisch naar gaan kijken. Anders kunnen ze van mij ook de zak krijgen.

Dhr. E. van Wijk