Illustratie: Floor de Goede
Illustratie: Floor de Goede Foto: Floor de Goede

Eritrea-veteraan krijgt eigen strip

MAASBOMMEL - In aanloop naar Veteranendag is afgelopen zaterdag het stripalbum Op Missie 2 gepresenteerd. Hierin is onder meer het spannende missieverhaal opgetekend van Eritrea-veteraan Ernst Schot uit Maasbommel. Op Missie 2 vertelt de verhalen van vijf veteranen van verschillende generaties en verschillende missies over de hele wereld. Voor het album zijn vijf veteranen gekoppeld aan vijf striptekenaars. Samen tekenden zij het verhaal op van de voormalig militairen. Het stripalbum werd officieel gepresenteerd tijdens de Stripdagen Haarlem.

Ernst Schot ging in 2001 op missie naar Eritrea. Zijn eenheid bewaakte de bufferzone tussen Eritrea en Ethiopië, langs de Mereb rivier. Ze hielden dagelijkse patrouilles om erop toe te zien dat de troepen zich terugtrokken. Samen met zijn Canadese collega's moest de eenheid van Ernst een gebied binnen waar ze tot op dat moment, om een onduidelijke reden, niet in mochten. Op het moment dat ze er wel ingingen raakten ze in problemen. Ze werden niet doorgelaten door de lokale bevolking. De Eritreeërs gebruikten hun vrouwen en kinderen als wegversperring voor de Nederlandse en Canadese soldaten. Wat is in zo'n situatie de juiste beslissing? Ernsts verhaal werd opgetekend door striptekenaar Floor de Goede.

Op Missie 2 is een initiatief van Nationaal Comité Veteranendag en kwam tot stand in samenwerking met Gert Jan Pos (Comics Strip Promotors) en uitgeverij Strip2000. Het stripboek Op Missie 2 is te koop voor 8,95 euro bij de stripboekhandel of via verkooppunten van uitgeverij strip 2000. Meer info: www.strip2000.nl.