V.l.n.r.: Henk Janssen, Marc van Haagen, Gert Lemmers, Marie-José Janssen, Arnold van der Borgh, Wim van Huls, Ad van Gelder en Ton Domensino.
V.l.n.r.: Henk Janssen, Marc van Haagen, Gert Lemmers, Marie-José Janssen, Arnold van der Borgh, Wim van Huls, Ad van Gelder en Ton Domensino. Foto: Markeon

1, 2, 3 juli: Wiellawaai en Dag van Leeuwen

Vrijwilligers van het eerste uur

BENEDEN-LEEUWEN - De Dag van Leeuwen vindt volgende maand voor de twintigste keer plaats in het centrum van Beneden-Leeuwen. Het evenement wordt ook nu weer vooraf gegaan door het tweedaagse muziekspektakel Wiellawaai. Negen vrijwilligers van het eerste uur vertellen over hun ervaringen en betrokkenheid.

Anekdotes komen in hoog tempo voorbij. Er klinkt gelach, en dan weet een ander weer een herinnering op te halen welke zich afspeelde tijdens één van de edities van de Dag van Leeuwen. Deze vrijwilligers zijn gepokt en gemazeld als het gaat om de organisatie van dit grootse evenement. Henk, Marc, Wim, Ad, Ton, Gert, Arnold, Marie-José en Toon zetten zich al twintig jaar onvoorwaardelijk in, laatstgenoemde namens de activiteitencommissie. 'De meesten nemen er zelfs vrije dagen voor op', zegt bestuurslid Henk Janssen.

De Wiel
De roemruchte Nacht van Leeuwen stopte na negen jaar. In elk dorp in Maas en Waal was er wel een dorpsfeest en in Leeuwen wilde men het eerste weekend niet opgeven. Bij de eerste Dag van Leeuwen, toen nog zonder feesttent, stond CV De Braoiers garant. Het prachtige natuurgebied rondom De Wiel werd voor het eerst omgedoopt tot feestterrein. Een ponton werd in de Wiel gelegd en daarop zou de Leeuwense formatie The Lacions een optreden verzorgen. Maar de ponton dreigde te zinken. In allerijl werd een trailer geleend, zodat van daar het muzikale programma op vaste bodem kon worden voortgezet.
Groei
De Dag van Leeuwen is sindsdien enorm gegroeid en beslaat nu het hele centrum. Marc regelde in de eerste jaren de marktkramen. 'Daar zat veel meer werk in dan ik ooit had kunnen vermoeden.' Later werd dat uitbesteed. Zo had de organisatie daar geen omkijken meer naar. Straattheater was er in allerlei variëteiten en opnieuw rijgen de herinneringen zich aaneen.
Ook dit jaar biedt de Dag van Leeuwen op zondag 3 juli weer een uitgebreid programma, met de buikschuifkampioenschappen, muziek, theater, attracties, kindervermaak, het Lauws Mertje en als finale de WC Experience in de feesttent. Meer informatie: www.dagvanleeuwen.nl.